Coronavirus: G20 a decis suspendarea temporara a platii datoriilor celor mai sarace tari

Joi, 16 Aprilie 2020, ora 15:06
2695 citiri
Coronavirus: G20 a decis suspendarea temporara a platii datoriilor celor mai sarace tari
Foto: Pixabay

Tarile din G20 au decis miercuri sa suspende temporar plata datoriilor celor mai sarace tari pentru a le ajuta sa faca fata pandemiei noului coronavirus, informeaza AFP si dpa.

Decizia a fost anuntata la reuniunea in sistem videoconferinta a ministrilor de finante si guvernatorilor bancilor centralele ale tarilor membre G20.

Moratoriul va incepe pe 1 mai si va dura pana la sfarsitul anului 2020, perioada in care vor fi suspendate atat platile principale cat si dobanzile.

Grupul Bancii Mondiale si FMI au salutat decizia. "Salutam cu tarie decizia G20 de a raspunde apelului nostru pentru a permite celor mai sarace tari ale lumii care solicita ingaduinta sa suspende rambursarea creditului bilateral oficial la 1 mai", se arata intr-o declaratie comuna.

"Aceasta este o initiativa puternica, cu actiune rapida, care contribui mult la protejarea vietii si a mijloacele de trai a milioane dintre cei mai vulnerabili oameni".

In cursul zilei de miercuri, presedintele francez Emmanuel Macron ceruse un moratoriu global privind rambursarea datoriei de catre tarile africane, pe fond avertismentelor conform carora Africa sub-sahariana se indreapta spre cea mai slaba performanta economica din ultimii cel putin 50 de ani din cauza pandemiei COVID-19.

Macron a declarat pentru Radio France Internationale ca spera ca reuniunea ministrilor de finante din G20 sa fie de acord cu privire la moratoriu.

#suspendare datorii tari sarace , #Stiri Macroeconomie