Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Companiile petroliere: OUG 114 va avea efecte negative asupra intregii economii din Romania si va afecta consumatorii

Companiile petroliere: OUG 114 va avea efecte negative asupra intregii economii din Romania si va afecta consumatorii
Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA) a anuntat, marti, ca OUG 114 va afecta intreaga economie a Romaniei, va duce la scaderea contributiilor la bugetul de stat si nu-i va proteja pe consumatorii casnici, acestea fiind si concluziile unui studiu realizat de Deloitte.

"Studiul, realizat de Deloitte Romania, releva faptul ca OUG 114/2018 va avea efecte negative, printre care mentionam scaderea contributiilor la bugetul de stat, perturbarea concurentei din piata de gaze naturale, esecul de a proteja consumatorii casnici, dar si riscul declansarii unor investigatii la nivel european pe tema unui potential ajutor de stat pentru consumatorii industriali", se arata in comunicat.

Studiul a confirmat estimarea efectului negativ direct asupra bugetului de stat de peste 2,2 miliarde de lei anual, pe care ROPEPCA a semnalat-o in ultimul comunicat de presa pe marginea acestui subiect.

"Studiul realizat de Deloitte analizeaza impactul actului normativ in baza datelor publice disponibile, si confirma consecintele negative pentru economia romaneasca si pentru consumatori.

Dorim ca prin acest instrument sa contribuim la informarea corecta a opiniei publice despre efectele acestei Ordonante si speram sa facilitam intelegerea necesitatii revizuirii masurilor impuse asupra pietei de gaze naturale prin OUG 114/2018", a afirmat presedintele ROPEPCA, Saniya Melnicenco.

De asemenea, piata concurentiala a gazelor din Romania va inceta in cele din urma sa existe in perioada aprilie 2019 - martie 2022, potrivit asociatiei. Astfel, obligatia de a vinde gaze naturale la un pret reglementat va face concurenta in productia de gaze naturale sa scada, intrucat producatorii independenti mici nu isi vor putea finanta operatiunile la un pret plafonat. Totodata, consumatorii casnici vor fi afectati, potrivit studiului.

"Studiul Deloitte ne mai arata ca, desi interesul consumatorilor casnici a fost anuntat ca fiind in centrul acestor masuri de reglementare, impactul lor multiplu asupra pretului final, prin introducerea impozitului de 2% pe cifra de afaceri aplicat tarifelor, sau prin recuperarea pierderilor din trecut ale furnizorilor catre consumatori casnici, pot duce la un pret cu amanuntul mai mare, contrar scopului OUG 114/2018", se arata in comunicat.

Pentru a proteja interesul consumatorilor, potrivit Deloitte, Romania ar trebui sa evalueze cu atentie implementarea adecvata a conceptului de consumator vulnerabil, sa acorde spr ...citeste mai departe despre "Companiile petroliere: OUG 114 va avea efecte negative asupra intregii economii din Romania si va afecta consumatorii" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 719 ori
Citeste mai multe despreefecte economie OUG 114