Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cifrele care sa ne trezeasca: Ce fac Cehia, Polonia si Ungaria cu cresterea lor economica mica

Cifrele care sa ne trezeasca: Ce fac Cehia, Polonia si Ungaria cu cresterea lor economica mica
Romania a bifat la finele primului trimestru din 2017 cea mai mare crestere economica dintre tarile UE - 5,7% brut si 5,6% ajustat de Eurostat pentru asigurarea comparabilitatii cu alte state.

Tot noi am avut si prima pozitie la cresterea industriala, cu un fulminant +15,3% brut in martie fata de luna anterioara (+2,6% in conditii comparabile, dar tot pe primul loc in UE) si +10,2% fata de martie 2016, locul 2 dupa mult mai mica Estonie (+14,8%).

In principiu, ar fi trebuit sa exultam de bucurie, daca nu am fi avut simultan si prima traversare a pragului de 1 miliard de euro deficit comercial lunar, iar soldul pe segmentul de bunuri regasit in balanta comerciala nu ar fi fost de peste 2 miliarde de euro pe primul trimestru al anului.

Ceea ce nu prea se potriveste cu datele pe care le consemneaza colegele noastre de bloc socialist trecute in UE si care au acelasi regim valutar de flotare a monedei nationale, Cehia, Polonia si Ungaria.Toate cele 3 state au rezultate cu semnul plus si nu cu minus, ca noi, in comertul international cu bunuri si reusesc sa iasa cu un sold pozitiv in comertul dintre statele UE.

Inclusiv pe baza marfurilor livrate in Romania, careia ii aduc aproximativ aproape jumatate din deficitul deja cronic al schimburilor internationale, deficit cu care (din pacate) ne-am obisnuit.

Diferenta dintre noi si ei este una de competitivitate, de raport optim intre calitate si pret, criteriu la care continuam sa luam bataie sistematic si sa pierdem nu doar pe pietele externe, ci si pe piata interna.

Din pacate, acest fenomen tinde sa devina tot mai vizibil, pe masura ce ne cresc veniturile.

Explicatia nu este deloc surprinzatoare, date fiind pozitiile pe care le ocupa economiile ceha (care are un PIB comparabil cu al nostru) si poloneza (cu un PIB mai mult decat dublu).

Citeste si Ce arata de fapt cresterea economica astronomica - Are sens comparatia cu Germania facuta de Dragnea?

Mai mult, Cehia si Polonia figureaza pe locurile patru si cinci in topul importurilor zonei euro, dupa China, SUA si Marea Britanie, devansand Elvetia, dupa ce au progresat sistematic si substantial in cota de piata ocupata de marfurile lor in Occident.

Reamintim faptul ca dimensiunea economiei cehe este absolut comparabila cu cea a Romaniei. Dar numai dimensiunea, nu si competitivitatea.

Practic, Cehia si Polonia sunt puternic integrate in zona euro si doar oportunitatile legate de pastrarea propriei politici monetare le tin in af ...citeste mai departe despre "Cifrele care sa ne trezeasca: Ce fac Cehia, Polonia si Ungaria cu cresterea lor economica mica" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 945 ori
Citeste mai multe desprecrestere economica Romania PIB Romania