Dumitru Chisăliță, despre programele precum ”Casa Verde”: ”Ar trebui să fie mai mult decât loz în plic”

Luni, 29 Mai 2023, ora 12:46
109 citiri
Dumitru Chisăliță, despre programele precum ”Casa Verde”: ”Ar trebui să fie mai mult decât loz în plic”
Panouri fotovoltaice FOTO Pixabay

Programe precum "Casa Verde" sunt necesare şi binevenite, dar cred că totuşi în prezent politicile energetice promovate trebuie să fie mai mult decât "Loz în plic" şi să nu ne mai bazăm pe noroc, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

"La noi, ca aproape întotdeauna, ca aproape în orice domeniu, lucrurile sunt heirupiste, adică zeci de ani nu facem nimic şi după aceea credem că putem ca în două săptămâni, în doi ani, să recuperăm tot ceea ce am pierdut în atâţia zeci de ani. Dacă intrăm pe site-ul Ministerului Mediului o să vedem că sunt vreo 12 tipuri de proiecte, unele care au ca scop promovarea Legii regenerabilelor în zona casnică, altele în zona privată, altele în zona non-casnică. Chiar dacă ele sunt binevenite, sub forma în care au început la nivelul Ministerului Mediului, consider că nu este o abordare foarte utilă.

Ceea ce se întâmplă în momentul de faţă este un fel de "Loz în plic", adică mă aduc într-o aplicaţie şi acolo fac un "Loz în plic" cu nişte elemente - poate câştig, poate nu câştig... Cred că politicile energetice sunt mai mult decât "Loz în plic", pentru că nu trebuie să ne bazăm pe noroc, trebuie să ne bazăm pe oportunităţi, pe necesităţi, pe elemente critice spre care trebuie să se meargă. Încă o dată, cred că astfel de programe sunt necesare, sunt binevenite şi mai ales la început sunt foarte importante, dar ulterior cred că totuşi ar trebui să facem politici, pentru că foarte mulţi vin şi se înscriu în astfel de programe, doar datorită faptului că e ceva gratis.

Românii sunt fani la a merge să stea la coadă dacă primesc ceva gratis, le trebuie sau nu le trebuie... Dacă e gratis, de ce să nu primească şi el ceva!? ", a menţionat Chisăliţă.

În opinia specialistului, un program guvernamental derulat pe zona de energie ar trebui să aibă la bază considerente sociale, destinat persoanelor care nu au posibilităţi financiare pentru investiţii "verzi".

"Aici lucrurile sunt într-o zonă cu totul şi cu totul anormală, pentru că energia regenerabilă o foloseşti în momentul în care ai nişte elemente de maximă eficienţă. Nu te apuci să pui energie regenerabilă pe o casă prin care bate vântul, şi vorbesc acum la modul figurativ. O primă consideraţie ca cineva să dea bani, recte statul, adică noi toţi, este să dăm ...citeste mai departe despre "Dumitru Chisăliță, despre programele precum ”Casa Verde”: ”Ar trebui să fie mai mult decât loz în plic”" pe Ziare.com

#Casa Verde Fotovoltaice, #Dumitru Chisalita, #noroc, #energie , #Stiri Macroeconomie