Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Reașezare profundă a modelului economic în UE? Ce face România

Reașezare profundă a modelului economic în UE? Ce face România

Parcursul globalizării este pus în acest moment sub semnul întrebării, după schimbările aduse de pandemia Covid-19 și accelerate de războiul din Ucraina.

Lanțurile de producție și aprovizionare la nivel global nu mai sunt viabile și se conturează deja reașezări și realocări ale locurilor de producție.

Este posibil ca întreg procesul de remodelare la scară mondială, dar și regională și națională să se desfășoare pe fondul unei grave crize economice.

Circuitul economic internațional, nefuncțional

Asistăm, deocamdată la nivel de discuții, la punerea în dezbatere a diferitelor variante de reașezare profundă a modelului economic în Uniunea Europeană, arată doctor în economie Constantin Boştină, preşedinte al Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale şi director al revistei Economistul.

Acum, și mai ales în viitor, banii de investiții devin tot mai scumpi, inflația tot mai ridicată, prețurile la energie și produsele alimentare tot mai mari, iar circuitul economic și comercial internațional nu mai este funcțional.

România, țară cu real potențial natural, mineral, uman și chiar financiar, are în prezent o situație economică, socială, de educație și sănătate foarte slabă.

Remodelarea economiei globale

Este deci de dorit ca factorii de decizie din țara noastră să evalueze corect actuala evoluție internațională, să folosească situația grea ca pe o oportunitate și să-și contureze un model economic românesc în Uniunea Europeană.

Trebuie să gândim dincolo de azi, în perspectiva orizontului 2040, pentru a anticipa remodelarea economiei globale, arată președintele ASPES.

Conflictul Rusia-Ucraina are deja ca efecte probleme majore în aprovizionarea cu materii prime de bază pentru marile companii industriale, dar și pentru economiile multor state, inclusiv state puternic industrializate.

Mai mult, sunt deja blocaje îngrijorătoare pentru circulația internațională a materiilor prime, în special cele energetice și cele agricole, a bunurilor de consum atât industrial cât și casnic.

Reorientarea spre producția de bunuri

În afara blocajelor în circulația mărfurilor, apar consecințele cu efecte negative majore, cum ar fi creșterea necontrolată a prețurilor și atingerea unor niveluri greu de suportat privind inflația.

Se va ajunge oare la previziunea futurologului Alvin Toffler care a arătat că un număr tot mai ...citeste mai departe despre "Reașezare profundă a modelului economic în UE? Ce face România" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 392 ori
Citeste mai multe despreeconomie Romania