BCE, în fața unei decizii istorice! Riscurile sunt însă uriașe

Joi, 08 Septembrie 2022, ora 12:19
834 citiri
BCE, în fața unei decizii istorice! Riscurile sunt însă uriașe

Banca Centrală Europeană se află în fața unei decizii istorice cu privire la majorarea fără precedent a dobânzii de politică monetară.

Cei mai mulți analiști anticipează o majorare cu 0,75%, până la 2,25%, în condițiile în care inflația a depășit cele mai pesimiste așteptări.

O astfel de măsură ar veni însă în contradicție cu crezul pentru măsuri graduale exprimat până acum de președinta instituției, Christine Lagarde.

Risc legat de pierderea credibilității

După ce a ezitat în prima parte a lui 2022 să adopte măsuri împotriva exploziei prețurilor în zona euro, BCE a decis în iulie o majorare a dobânzii de politică monetară cu jumătate de punct procentual, prima astfel de acțiune după mai bine de 10 ani cu dobânzi în apropierea lui zero.

Analiștii economici europeni anticipează că instituția condusă de Christine Lagarde va opera astăzi o nouă majorare a dobânzilor, singurul semn de întrebare fiind legat de cât de mare va fi această majorare.

Astfel, jucătorii de pe piețele financiare și analiștii financiari vorbesc despre două posibilități:

Prima este o acțiune mai ponderată a BCE, care implică o nouă majorare de 50 de puncte de bază a dobânzii monetare.

A doua posibilitate este ca BCE să renunțe la măsurile graduale, atât de invocate de Christine Lagarde și să ia decizia unei creșteri cu 0,75% a dobânzii monetare, care ar fi cea mai mare din istoria instituției.

Analiștii consultați de Reuters arată că există șanse de peste 80% ca a doua posibilitate să se concretizeze, în condițiile în care BCE riscă să își piardă complet credibilitatea cu privire la mandatul legat de stabilitatea prețurilor.

Critici la adresa BCE

Inflația în zona euro a depășit 9%, cu mult peste ținta de inflație și obiectivele pe termen lung ale Băncii Centrale Europene.

BCE este deja ținta criticilor venite dinspre oficiali ai guvernelor din Europa, care au acuzat lipsa de reacție și de măsuri hotărâte din partea instituției conduse de Christine Lagarde, în lupta cu inflația.

Trebuie amintiti că Rezerva Federală Americană și Banca Angliei au adoptat deja măsuri istorice de majorare a dobânzilor.

În prezent, nivelul dobânzilor de politică monetară se prezintă astfel: SUA: 2,25% – 2,5%, Regatul Unit: 1,75%, zona euro: 0,5%.

În România, dobânda monetară este de 5,5%, după mai multe decizii consecutive de majora ...citeste mai departe despre "BCE, în fața unei decizii istorice! Riscurile sunt însă uriașe" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie Romania declin , #Stiri Macroeconomie