Ape tulburi in mediul de afaceri romanesc in 2012

Marti, 29 Mai 2012, ora 12:30
1706 citiri
Ape tulburi in mediul de afaceri romanesc in 2012

Volatilitatea economiei, tradusa prin lipsa de predictibilitate si evolutia cursului de schimb valutar, reprezinta principalele amenintari la adresa mediului de afaceri din Romania, in 2012.

Managerii din Romania nu au siguranta unui mediu de afaceri linistit anul acesta, a declarat Maria Grapini pentru Business24, presedintele productatorului de textile Pasmatex, care are peste 400 de angajati.

"Nu ai nicio siguranta, nicio previziune, nu stii nimic, de la cursul de schimb si pana la vanzari, incasari ori flux de capital, nu poti sa previzionezi nimic, iar de la piata externa raspunsul a fost sub asteptari", a declarat Grapini.

Ea sustine ca, o componenta importanta in propagarea nesigurantei in mediul de afaceri autohton o are si amenintarea privind iminentul faliment al Greciei si a situatiei precare din zona euro.

Un schimb valutar cu doua taisuri

Fluctuatiile cursului de schimb valutar reprezinta o alta "piatra de hotar" pentru omul de afaceri care se incumeta sa deruleze un business in Romania.

Maria Grapini sustine ca, evolutia cursului valutar reprezinta un cutit cu doua taisuri, pentru ca, pe de-o parte grupul la care este actionar se ocupa de exporturi, dar si de importuri.

"Din nefericire, ne bazam pe import, iar in tot fluxul asta de lichiditati, importurile trebuie sa le platim imediat, iar timpul de intoarcere a banilor s-a prelungit pana la 200 de zile", mai spune Grapini.

Ea sustine ca, odata cu devalorizarea monedei nationale, intreprinzatorul este obligat sa scoata mai multi lei din buzunar, pana incaseaza, dupa 200 de zile banii.

Practic, plusul care se inregistreaza in mod normal la export este anulat de timpul mare de asteptare, sustine femeia de afaceri.

"Esti obligat sa iei credit, si atunci, ce castigi la export, prin cresterea cursului de schimb, pierzi la dobanda pe care o platesti. Deci, nu are loc o compensare in momentul exportului, din cauza celor 200 de zile", spune proprietarul Pasmatex.

O alta problema, in industria romaneasca, si nu numai, o reprezinta lipsa de personal calificat. "Acum se simte efectul de bulgare al desfiintarilor scolilor de ucenici si maistrii. In meseriile specializate, precum vopsitorie, imprimerie sau personal care sa intretina utilajele, nu mai gasesti oameni", spune Maria Grapini.

Ea sustine ca, in cazul in care guvernul decize majorarea taxelor si impozitelor, intreprinderile mici si mijlocii vor fi decimate, iar in piata vor ramane doar companiile multinationale, care, in ultima instanta s-ar putea sa isi "faca bagajul".

Lipsa de manageri, problema acuta a economiei romanesti

Industriasul miliardar Stefan Vuza, presedintele grupului Servicii Comerciale Romane (SCR), considera ca, principala amenintare, pe termen mediu si lung, pentru mediul de afaceri romanesc, o reprezinta lipsa personalului calificat.

"Romania are foarte slab pregatita "echipa de schimb". Noua generatie este de foarte slaba calitate, total demotivata, iar in 10-20 de ani, noi nu vom mai fi capabil de inventii sau inovatii, ci doar vom produce repetitiv ceea ce se gandeste in alta tara", sustine Vuza.

Miliardarul spune ca, nici pe termen scurt nu stam bine, pentru ca romanii au impamantenita o mentalitate anti-economica. "Nu avem cultura economica, iar asta face ca de sarbatori absolut toate preturile sa se dubleze, pe cand in celelalte tari se reduc. Dar, daca asa judeca romanii, asa judeca si piata", a mai spus omul de afaceri.

Management, idee, bani

Stefan Vuza considera ca, pentru o afacere de succes sunt necesare trei elemente primordiale: management, idee si banii. Insa, daca iti lipseste unul dintre aceste trei elemente, atunci afacerea este un fiasco.

Miliardarul sustine ca, la capitolul idei stam bine, la bani suntem bine pozitionati, pentru ca, sustine el, bancherii abia asteapta sa-l imprumute pe unul care alearga cu banii, iar la linisa de sosire genereaza si profit.

Vuza sustine ca, instabilitatea politica si alegerile nu reprezinta o piatra de gatul mediului de afaceri, pentru ca, in industrie ciclurile de afaceri sunt lungi.

Presedintele SCR admite ca, un curs valutar fluctuant are doua taisuri. Pe de-o parte, Vuza castiga pentru ca exporta mult, insa inregistreaza si pierderi, pentru ca majoritatea materiilor prime le importa, fiindca Romania nu mai produce proape nimic.

Miliardarul sustine ca, in cazul in care guvernul va majora taxele si impozitele, iar nivelul de fiscalitate devine insuportabil, atunci managerii vor reactiona, insa a omis sa spuna cum anume, si a subliniat ca se toti se "vor da dupa piata".

#oameni afaceri romania, #oameni de afaceri valuta, #oameni afaceri deteriorare economie , #Stiri Macroeconomie