Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Românii își vor putea schimba online furnizorul de energie electrică şi gaze naturale. Cât de mult se va reduce timpul de așteptare

Românii își vor putea schimba online furnizorul de energie electrică şi gaze naturale. Cât de mult se va reduce timpul de așteptare

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a anuntat marti, 18 octombrie, ca a finalizat realizarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrica si gaze naturale la nivel national (POSF).

"Platforma online de schimbare a furnizorului de energie electrica si de gaze naturale la nivel national (POSF) este necesara in vederea indeplinirii obiectivului general al proiectului "Dezvoltarea capacitatii institutionale a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrica si de gaze naturale". Adoptarea unor masuri de simplificare a procedurilor administrative pentru toti consumatorii implicati in procesul de schimbare a furnizorului de energie electrica si de gaze naturale, concomitent cu implementarea unei solutii informatice intuitive si inovative, va conduce la reducerea termenului actual de 21 de zile in vederea indeplinirii noilor cerinte europene care prevad ca pana in anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului sa se finalizeze in 24 de ore", se mentioneaza in comunicat.

Proiectul POCA, cu termen de finalizare la data de 2 decembrie 2022, este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020, iar valoarea totala a proiectului este de peste 19,223 milioane lei, din care 98% cheltuieli nerambursabile (circa 18,839 milioane lei) si 2% cheltuieli contributie proprie ANRE (384.465 lei).

Obligatia de realizare a POSF rezida in prevederile din Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificarile si completarile ulterioare. In vederea transpunerii prevederilor in legislatia secundara, ANRE a aprobat, prin Ordinul nr. 3/2022, cu modificarile si completarile ulterioare, Regulamentul privind organizarea si functionarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrica si gaze naturale si pentru contractarea furnizarii de energie electrica si gaze naturale.

Ca urmare a obligatiilor instituite prin Regulament, in data de 10 octombrie 2022, operatorii de retea si furnizorii de energie electrica si de gaze naturale au inceput procesul de incarcare a metadatelor aferente celor aproximativ 15 milioane de locuri de consum si a contractelor aferente de furnizare si de retea. Dupa finalizarea acestei etape, ANRE va verifica cu furnizorii si operatorii ...citeste mai departe despre "Romanii isi vor putea schimba online furnizorul de energie electrica si gaze naturale. Cat de mult se va reduce timpul de asteptare" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 431 ori