ANRE majorează cu 15% tarifele de transport al energiei electrice. Când intră în vigoare

Vineri, 26 Noiembrie 2021, ora 10:23
570 citiri
ANRE majorează cu 15% tarifele de transport al energiei electrice. Când intră în vigoare
Tariful mediu pentru serviciul de transport al energiei electrice va creşte de la 20,55 lei pe MWh la 23,69 lei pe MWh FOTO Pixabay

Potrivit unui proiect de ordin iniţiat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energiei (ANRE), postat pe site-ul instituţiei, tariful de transport al energiei electrice perceput de Transelectrica, va creşte cu 15% de la 1 ianuarie 2022.

Astfel, tariful mediu pentru serviciul de transport al energiei electrice va creşte de la 20,55 lei pe MWh la 23,69 lei pe MWh.

"Urmare a analizei datelor transmise de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice 'Transelectrica' SA, ANRE a efectuat, conform prevederilor Metodologiilor I şi II, calculele prin care s-au stabilit tarifele de transport al energiei electrice pentru anul 2022, corecţiile aferente anului 2020, cu luarea în considerare a veniturilor ţintă iniţiale (calculate pe baza costurilor prognozate reglementate ale serviciului de transport al energiei electrice) şi a corecţiilor anuale aferente anului 2020, precum şi a ajustărilor venitului reglementat aferent anului 2022 corespunzătoare costurilor suplimentare estimate pe care operatorul de transport şi sistem le vor înregistra în anul 2022", se arată în nota de fundamentare.

Totodată, o contribuţie importantă în venitul reglementat aferent anului 2022 o reprezintă costul cu achiziţia energiei electrice pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), care a înregistrat începând cu luna iulie 2021 o creştere semnificativă cauzată de creşterile abrupte de preţ din piaţa de energie electrică.

Noile tarife urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

"Precizăm că datele avute în vedere la stabilirea tarifelor pentru anul 2022 mai pot suferi modificări ca urmare a verificărilor şi analizelor consolidate ce urmează a fi efectuate până la aprobarea tarifelor de transport al energiei electrice şi a tarifelor aferente serviciului de sistem", mai spun reprezentanţii ANRE. ...citeste mai departe despre "ANRE majorează cu 15% tarifele de transport al energiei electrice. Când intră în vigoare" pe Ziare.com

#ANRE, #majorare, #tarife, #transport, #energie electrica , #Stiri Macroeconomie