Iarna lui 2021 va fi mai scumpă cu 50-60 la sută față de anul trecut, avertizează specialiștii

Miercuri, 13 Octombrie 2021, ora 17:45
473 citiri
Iarna lui 2021 va fi mai scumpă cu 50-60 la sută față de anul trecut, avertizează specialiștii
Costurile cu încălzirea vor crește simțitor la iarnă FOTO Pixabay

O majorare de 25% pentru energie electrică şi de 25-30% pentru gaze faţă de septembrie 2021, ar duce valorile la +50-60% faţă de anul trecut, afirmă Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul XTB, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varşovia.

"Este aproape imposibil a avea, într-un mediu atât de complex, o idee sigură şi precisă despre costul energiei în România, însă, pe baza unor modele curente, şi luând în calcul un răspuns suplimentar al autorităţilor, probabil inclusiv la nivel european, ne putem imagina totuşi o majorare de 25% pentru energie electrică şi 25-30% pentru gaze faţă de septembrie 2021, ceea ce ar duce valorile la +50-60% faţă de anul trecut", explică Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varşovia.

După loviturile induse de criza pandemică, logistică, a semiconductorilor, lumea economică încearcă să se orienteze şi să se regrupeze acum în faţa provocărilor din energie. Preţul gazelor naturale în SUA (indice generic dat de contractul de pe bursa CME) a ajuns în octombrie la un maxim al ultimilor 7 ani, la 6,46 dolari pe un milion de BTu (aproximativ 0.293 MWh). În februarie 2014, s-a mai atins un nivel asemănător, cu un vârf doar puţin mai sus. Mergând în urmă, valori mai înalte regăsim doar înainte de criza financiară din 2008. Perioada anilor 2000 - 2008 a adus 4 situaţii când preţurile au depăşit 6 dolari mmBTu, atingând chiar nivel de peste 15 dolari/mmBTu, totuşi durata a fost de cel mult câteva luni, iar aceasta se întâmpla înainte de boom-ul din domeniul şisturilor (shale oil, gas).

În Europa, cotaţiile gazului natural şi ale energiei electrice au înregistrat, de asemenea valori record, în serie, zi după zi. De altfel, o asemenea accelerare a preţurilor este fără precedent în istorie.

China suferă, la rândul său, de pe urma lipsei de cărbune, penele de curent oprind activitatea în unele regiuni. Sincronizarea nefericită a cererii mari de energie (dinspre populaţie, economie în general dar şi din segmentul producţiei de metale, cu preţuri înalte) cu restricţionarea importurilor de cărbune din Australia a forţat administraţia să solicite o majorare a producţiei de cărbune, deşi aceasta nu ajută la ţintele de depoluare.

În relativă apropiere, în India, reorientarea cărbunelui spre producţia de energie e cerută de administraţia Delhi-ului, pen ...citeste mai departe despre "Iarna lui 2021 va fi mai scumpă cu 50-60 la sută față de anul trecut, avertizează specialiștii" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret energie electrica, #pret gaze, #factura energie, #XTB, #majorare pret , #Stiri Macroeconomie