Analisti economici: Comisia Nationala de Prognoza este cam optimista

Marti, 05 Iunie 2012, ora 14:00
2269 citiri
Analisti economici: Comisia Nationala de Prognoza este cam optimista

Comisia Nationala de Prognoza mizeaza pe o crestere economica sustinuta, in urmatorii ani, dar si pe o scadere treptata a inflatiei.

Analistii economici nu sunt de acord cu cifrele celor de la Prognoza, si spun ca acestea sunt mult prea optimiste, avand in vedere cotextul macroeconomic actual.

Economia Romaniei va creste anul acesta cu 1,7 la suta, Produsul Intern Brut (PIB) urmand sa ajunga la 607,5 miliarde lei, conform estimarilor CNP. In 2013, PIB-ul urmeaza sa inregistreze o crestere de 3,1%, pana la 649 miliarde lei, in 2014 de 3,6%, la 694,4 miliarde lei, si in 2015 de 3,9%, la 739,1 miliarde lei.

Tot CNP estimeaza pentru acest an o rata medie anuala a inflatiei de 3%,cresterea preturilor de consum la sfarsitul anului fiind preconizata la 3,5%. In 2013, rata medie a inflatiei ar urma sa scada la 2,9%, in 2014 la 2,8%, iar in 2015 la 2,5%.

Factorii economici externi sunt extrem de volatili

Analistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca actualele prognoze sunt destul de optimiste, chiar daca multe dintre ele au fost revizuite in scadere, fata de valorile vehiculate la inceputul anului.

Cosea sustine ca nu ar trebui sa ne aventuram la o prognoza economica pe trei ani in actualul context macroeconomic. El spune ca factorii economic externi sunt extrem de volatili in aceasta perioada, mai ales prin prisma iminentei iesiri a Greciei din zona euro.

Economistul considera ca, pentru 2012, un PIB de 1,7% reprezinta o estimare destul de optimista, el prognozand o crestere a PIB-ului de cel mult 0,8%, iar in cel mai bun caz acesta ar putea ajunge la 1,2%.

Romania nu indeplineste conditiile de crestere economica

Mircea Cosea sustine ca, in momentul de fata, Romania nu indeplineste niciun fel de conditii pentru a inregistra crestere economica.

"In primul rand, exporturile nu merg deloc bine si nici nu vor merge, pentru ca Europa, principala piata de export pentru Romania, intra in recesiune. In al doilea rand, ploile abundente pun sub semnul intrebarii un an agricol bun, iar il al treilea rand nu vom asista la o crestere semnifictativa a consumului, care sa influenteze pozitiv PIB-ul", a declarat Cosea.

Economistul sustine ca prognozele privind inflatia sunt putin intrigante, pentru ca Romania trebuie sa majoreze tarifele la utilitati, pana la nivelul inregistrat in Uniunea Europeana, acesta fiind unul dintre angajamentele oficiale ale tarii.

Cosea spune ca Romania va trebui sa inregistreze o majorare a pretului gazelor cu 35% pana in 2014-2015, cu o crestere anuala de 10-12%, iar acest element nu poate fi neglijat in calculul inflatiei.

Specialistul considera ca un alt factor care va influenta negativ evolutia nivelului de inflatie il reprezinta importul masiv de alimente. "Noi inca nu am facut cotitura privind reducerea substantiala a importului de alimente, care se afla la 70% din total, iar deprecierea leului duce la o crestere a preturilor", este de parere specialistul.

Mircea Cosea sustine ca este greu de mentinut o inflatie scazuta cu cresteri continue ale preturilor la gaze, electricitate si carburanti. Totusi, pentru acest an, economistul spune ca Romania poate mentine nivelul de inflatie in jurul celor trei procente prognozate de CNP.

2012 - crestere economica firava

Analistul economic Ionel Blanculescu sustine ca, atata timp cat Comisia Nationala de Prognoza este o institutie de stat, este normal ca cifrele sa fie optimiste. Totusi, specialistul nu este asa de pesimist si se bazeaza pe ciclicitatea economica, in detrimentul cifrelor de la Prognoza.

"Noi simtim in piata ca 2012 va fi un an de crestere economica, ce-i drept mai sensibila. Daca 2011 s-a incheiat cu o crestere economica de 2,5%, cred ca anul acesta vom avea un pic peste 1%.

Blanculescu sustine ca pentru mediul de afaceri este mai putin important procentul de crestere economica, pentru ca mult mai interesanta este tendinta evolutiei economiei romanesti.

"Sunt patru cilcluri ale economiei: cresterea, apogeul, contractia si criza economica. In prezent, Romania tocmai a trecut de momentul crizei si se afla in plina revigorare, deci prognozele de crestere a PIB sunt reale", a spus Ionel Blanculescu.

Inflatia nu este o amenintare

Analistul sustine ca, in momentul de fata, o prognoza economica pe mai multi ani este hazardata, iar Romania are toate sansele sa revizuiasca cifrele in minus. Totusi, chiar si in cazul unor scenarii extrem de pesimiste, Blanculescu nu crede ca Romania va inregistra cifre cu minus la PIB.

Ionel Blanculescu este de acord cu tinta de inflatie inaintata de cei de la Prognoza, pentru ca va trebui ca Romania sa plateasca datoriile catre institutiile financiare internationale, iar atunci nu va mai cheltui bani.

Analistul economic sustine ca inflatia nu reprezinta o amenintare pentru Romania, chiar daca vor avea loc majorari importante la utilitati, avem de platit datoriile catre institutiile financiare, leul se devalorizeaza, iar carburantii se scumpesc mereu.

#Comisia Nationala de Prognoza, #produs intern brut, #inflatie Romania 2012, #pib romania 2012 , #Stiri Macroeconomie