Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Aderarea Romaniei la zona euro: Criteriul important, uitat de multa lume

Aderarea Romaniei la zona euro: Criteriul important, uitat de multa lume
In afara celor cinci criterii economice binecunoscute ce trebuie indeplinite pentru a adera la zona euro, pe care de altfel le si indeplinim in acest moment, exista si unul mai putin cunoscut, cel juridic.

Astfel, legislatia interna trebuie pusa in acord cu cea a UE, cel mai important aspect fiind cel al asigurarii independentei bancii centrale si prevenirea presiunilor sau ingerintelor din partea altor organisme ale statului.

Din pacate, Legea 312/2004 (legea BNR) nu a fost revizuita in perioada scursa de la Raportul asupra convergentei din 2012 si pana la cel din 2014. De aceea, au ramas o serie de prevederi care vor trebui modificate in sensul intaririi independentei bancii centrale pentru a pune de acord legislatia interna cu prevederile articolului 123 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene.

Media nationala mascheaza decalajele interne

Cu un nivel de trai aflat la 54% din media UE (la paritatea puterilor de cumparare standard), Romania se situeaza in prezent ...citeste mai departe despre "Aderarea Romaniei la zona euro: Criteriul important, uitat de multa lume" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 839 ori