Preluarea operațiunilor Gazprom din Moldova de către Transgaz România. Care este importanța strategică a acordului

Miercuri, 06 Septembrie 2023, ora 23:00
515 citiri
Preluarea operațiunilor Gazprom din Moldova de către Transgaz România. Care este importanța strategică a acordului
Societatea Națională De Transport Gaze Naturale TRANSGAZ SA FOTO Facebook, Pagina Transgaz SA

Operatorul sistemului de transmisie a gazelor din România, Transgaz, a anunțat achiziționarea operațiunilor Gazprom din Moldova, o mișcare strategică care promite să reducă și mai mult dependența Chișinăului de gazele rusești. În cadrul negocierilor cu Uniunea Europeană, Moldova s-a angajat să separe producția de gaze de transportul, distribuția și furnizarea gazului, având ca scop prevenirea monopolurilor și asigurarea accesului tuturor părților interesate la infrastructură. Momentul este semnificativ pentru ambele țări implicate, Moldova mizând pe prevenția monopolurilor și asigurarea accesului tuturor companiilor locale la infrastructura națională, iar pentru România, acordul reprezintă prima ieșire a unei companii strategice energetice românești în afara României pentru preluarea operării unui sistem al unei alte țări, așa cum a arătat expertul în energie Dumitru Chisăliță. Conform acestuia România era ultima țară din UE care nu avea firme cu activități de operare în domeniul gazelor naturale decât exclusiv pe teritoriul țării.

Societatea Națională De Transport Gaze Naturale TRANSGAZ SA, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz SRL, compania care operează, exploatează și dispecerizează gazoductul Ungheni-Chișinău și care este certificată pe modelul separării proprietății (OU), a semnat Contractul de locațiune prin care preia activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova, de la operatorul “Moldovatransgaz” SRL, începând cu data de 19 septembrie 2023.

Planurile Republicii Moldova de a lupta împotriva monopolului pe piața de gaze

Semnarea acordului a fost posibilă ca urmare a modificării legislaţiei, ceea ce permite Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să demareze procedura de separare a companiilor din domeniul gazelor, dar şi în baza unor decizii ale CSE din iunie şi septembrie. Astfel, se intră pe ultima sută de metri în procesul de separare a activităţii de furnizare de activitatea de transportare a gazelor naturale, cu scopul de a evita monopolul şi a asigura accesul tuturor părţilor interesate la infrastructură în Republica Moldova. Separarea companiilor producătoare, de transport, distribuţie şi furnizare a gazelor face parte din Pachetul energetic III, angajament al Republicii Moldova faţă de Comunitatea Energetică.

„Ca şi în cazul sincronizării pieţei energiei electrice cu cea continentală, consumatorii casnici nu vor simţi în vreun fel această schimbare pe piaţa de gaze. Însă, această separare, pe care Republica Moldova a amânat-o din 2012, este un salt enorm în transpunerea legislaţiei europene şi liberalizarea, transparentizarea pieţei de gaze. Astfel, va fi asigurat acces nediscriminatoriu la reţele pentru toate companiile şi pe termen lung vom creşte credibilitatea pieţei pentru traderi şi furnizori europeni, iar competiţia, pe viitor, poate genera şi preţuri mai bune”, a declarat ministrul moldovean al energiei, Victor Parlicov.

Importanța acordului pentru România

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă și expert în politici energetice, a declarat într-o comunicare publică pe site-ul asociației pe 6 septembrie că acordul dintre România și Republica Moldova este probabil una dintre cele mai importante acțiuni din sectorul gazelor naturale al anului 2023 (alături de Decizia de a se investii în Marea Neagră) – preluarea de către Transgaz a operării Sistemului Național de Transport Gaze din Republica Moldova – trece aproape neobservată în România. La fel cum o altă importantă reușită românească, a unei companii de stat în anul 2022, nu era vizibilă, odată cu ieșirea Exxon din Asocierea de la Neptun Deep, susține acesta.

Preluarea operării Sistemului Național de Transport Gaze din Republica Moldova reprezintă prima ieșire a unei companii strategice energetice românești în afara României pentru preluarea operării unui system al unei alte țări. România era ultima țară din UE care nu avea firme cu activități de operare în domeniul gazelor naturale decât exclusiv în România, arată Chisăliță.

Dacă țări precum Ungaria – prin companii naționale – MET/MOL și Cehia prin compania sa națională CEZ, activează aproape în toată Europa, România avea companiile naționale de operare gaze concentrate exclusiv pe piața internă. Asta în ciuda faptului că România, deși a fost un pionier al industriei mondiale de gaze (a treia piață de gaze naturale din lume s-a dezvoltat pe teritoriul actual al României), s-a aflat la baza a nenumărate activități gaziere la nivel european (prima conductă de transport gaze naturale din oțel, primul export de gaze naturale, prima stație de comprimare gaze naturale, prima stație de reglare măsurare gaze naturale, primul deposit de înmagazinare gaze naturale).

Expertul a indicat și faptul că țara noastră a fost concentrată în ultimii 33 de ani exclusiv pe acțiunile interne: ”Reușita aceasta este cu atât mai importantă cu cât ea se produce într-o zonă dominată de cel mai mare jucător de gaze din lume – GAZPROM – care deține și pachetul majoritar la compania care opera sistemul de transport din Republica Moldova – Moldovatransgaz. Experiența mea personală, în intenția de a colabora cu această companie, din diversele poziții oficiale pe care le am avut, au constat în răspunsuri exclusiv negative.

Este important a se înțelege că astfel de reușite trebuie să fie susținute și mai ales ele trebuie să se transforme în activități de success pe termen lung care să aducă satisfacții clienților din Moldova, dar și beneficii acționarilor companiei și românilor în general”, a declarat acesta.

Cum se va desfășura acordul de colaborare între cele două țări și tratativele trecute de securizare a independenței energetice față de Rusia

Potrivit Energyindustryreview.com, pentru următorii 5 ani, în conformitate cu prevederile legale ale Republicii Moldova, subsidiara SNTGN Transgaz SA - Vestmoldtransgaz SRL (VMTG) va deveni singurul operator autorizat pentru furnizarea serviciului public de transmitere a gazului pe teritoriul Republicii Moldova.

"Cu această inițiativă, Transgaz își continuă prezența strategică în Republica Moldova, contribuind la asigurarea intereselor strategice ale regiunii. Asigurarea separării și independenței operatorilor de sisteme de transmitere a gazului natural de companiile integrate vertical care produc, distribuie, stochează, comercializează sau furnizează gaze naturale este unul dintre obiectivele de bază pentru crearea unui piață liberalizată a gazelor naturale în Republica Moldova," a declarat Directorul General al Transgaz, Ion Sterian.

În ceea ce privește preluarea operațiunilor, exploatarea, gestionarea și transmiterea gazului natural în Republica Moldova, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a declarat că instituția a finalizat toate formalitățile necesare prevăzute de legislația Republicii Moldova: ”Această mișcare întărește rolul și poziția Transgaz în sectorul european al gazelor naturale. Am fost prima companie multinațională cu proprietate majoritară de stat, prin achiziționarea Vestmoldtransgaz, și acum suntem deja un jucător implicat activ în asigurarea securității energetice regionale”, a declarat acesta conform sursei citate.

Cu toate acestea, în ciuda unei legi de separare din 2016, Gazprom, acționarul majoritar al Moldovatransgaz, a refuzat să se conformeze, ceea ce a determinat Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) să ia în considerare revocarea licenței Moldovatransgaz. În prezent, deși Moldovatransgaz își păstrează proprietatea asupra activelor (conducte), Vestmoldtransgaz va prelua controlul operațional începând cu data de 19 septembrie.

Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a subliniat că firma contribuie acum "activ la securitatea energetică regională". În următorii cinci ani, subsidiara Transgaz va fi singurul operator autorizat pentru transportul gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.

Acționarii Vestmoldtransgaz sunt Transgaz România cu 75% și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu 25%. În mai 2023, prim-ministrul moldovean Dorin Recean a anunțat că țara nu mai depinde de gazele naturale sau electricitatea din Rusia, arată Euractiv.

...citeste mai departe despre "Preluarea operațiunilor Gazprom din Moldova de către Transgaz România. Care este importanța strategică a acordului" pe Ziare.com

#Transgaz, #Vestmoldtransgaz, #Republica Moldova, #gaze naturale, #gaze naturale Romania , #Stiri Macroeconomie