Guvernul si-ar putea asuma raspunderea pentru legea unica de salarizare

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 09:09
1268 citiri
Guvernul si-ar putea asuma raspunderea pentru legea unica de salarizare

Ministrul Muncii a informat reprezentantii confederatiilor sindicale ca Guvernul si-ar putea asuma, in toamna, raspunderea pentru legea unica a salarizarii bugetarilor si ca e posibil ca salariul minim pe economie sa nu mai fie luat drept reper in stabilirea grilei de salarizare, a spus Romulus Nita, potrivit Newsin.

"Ministrul Muncii, Marian Sarbu, ne-a spus ca guvernul ar putea sa isi asume raspunderea in Parlament pe legea unica a salarizarii in toamna, cel mai probabil in luna septembrie, urmand ca in perioada urmatoare sa fie facute estimarile financiare pe propunerile facute de ministere pana in acest moment", a declarat, marti, reprezentantul general al Cartel Alfa, Romulus Nita.

El a adaugat ca, deocamdata, guvernul trebuie sa decida daca va lega coeficientul 1 de un nivel fix, de 600 lei, sau de salariul minim pe economie, ca baza de fundamentare a legii unice de salarizare in sistemul bugetar.

Secretarul general in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu a declarat, la randul sau ca, miercuri, va fi prezentat in guvern "stadiul in care a ajuns acest proiect de lege, ce va reprezenta propunerile facute de fiecare institutie pana acum".

Pe de alta parte, presedintele BNS, Dumitru Costin, a spus ca Ministerul Finantelor urmeaza sa simuleze modele matematice care sa determine perioada si termenii in care se poate aplica aceasta lege si a subliniat ca termenul stabilit initial pentru finalizarea proiectului, respectiv 30 iunie, nu poate fi atins.

In prezent, salariul minim pe economie este de 600 de lei, iar in locul acestuia ar putea fi stabilita o suma fixa care sa fie atribuita coeficientului 1 din grila, la care se va raporta intregul sistem de salarizare a bugetarilor in urma Legii unitare de salarizare.

"Este normal ca grila sa nu fie legata de salariul minim pe economie, intrucat orice crestere a acestuia ar fi dus la explozia costurilor salariale in sectorul bugetar.

In urma negocierilor cu sindicatele, ar putea fi stabilit un coeficient 1 de 500-600-700 lei, ce ar putea fi luat drept reper pentru stabilirea celorlalti coeficienti din grila", au declarat marti, pentru NewsIn, surse din Ministerul Muncii.

"Totodata, astazi (marti n.r.) s-ar putea decide coborarea coeficientilor reper din grila de la 3,8, 5,5, 8,8 la 2,8, 4,5-5, 7 sau prelungirea perioadei de aplicare a legii, pentru a putea fi sustenabila din punct de vedere financiar", au adaugat sursele mentionate.

Liderii sindicali contactati de NewsIn au confirmat informatia si au dat de inteles ca accepta stabilirea altui reper, in conditiile in care introducerea salariului minim ca nivel de referinta pentru salarizarea sistemului bugetar ar fi ingreunat majorarea acestuia in conformitate cu termenii negociati anul trecut de sindicate si Ministerul Muncii.

Secretarul general al CNSLR Fratia, Sorin Stan, a precizat, pentru NewsIn, ca "daca se merge pe grila actuala, salariile ar putea fi majorate si in 15 ani, iar in acest caz se prefera diminuarea coeficientior stabiliti in grila de salarizare".

Totodata, presedintele BNS, Dumitru Costin, care participa la discutii, a explicat ca mentinerea salariului minim pe economie drept etalon in grila de salarizare "ar ingropa negocierile purtate intre sindicate si fostul guvern, ce prevedeau o crestere substantiala a salariului minim pana in 2014".

#coeficient, #salariu, #salarizare, #sarbu , #Sindicate