Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Varianta de buget: 8% din PIB pentru pensii, 6,9% pentru salariile bugetarilor si 6% pentru educatie

Varianta de buget: 8% din PIB pentru pensii, 6,9% pentru salariile bugetarilor si 6% pentru educatie

Cheltuielile pentru pensii, salarii bugetare, ajutoare sociale, invatamant, cercetare, aparare si obligatii ale statului ar urma sa totalizeze 27,5% din PIB, iar diferenta pana la plafonul maxim de cheltuieli de 33% din PIB urmeaza sa fie impartita intre Sanatate si investitii in infrastructura.

Datele sunt incluse intr-o varianta preliminara de buget, discutata de autoritati cu patronatele si sindicatele, in care veniturile sunt anticipate la 31% din PIB, au declarat agentiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

Guvernul ia in considerare alocarea a 8% din produsul intern brut pentru fonduri de pensii, 6,9% pentru salariile bugetarilor si 2% pentru ajutoare de somaj.

Cheltuielile pentru invatamant ar urma sa reprezinte 6% din PIB, iar cele pentru aparare 1,8% din PIB, au declarat aceleasi surse.

Cotizatia anuala de 1% din PIB la Uniunea Europeana, plata datoriilor statului sub forma de dobanzi, reprezentand 1% din PIB, cotizatia de 0,2% a Romaniei pentru statutul de membru ONU si NATO si cheltuielile enumerate anterior ridica fondurile alocate de la buget pana la 27,5% din PIB.

Sursele au mai declarat ca diferenta de 5,5 puncte procentuale pana la 33% din PIB, care reprezinta plafonul maxim al cheltuielilor prevazute pentru bugetul din 2009, va fi impartita intre Ministerul Sanatatii si investitii in infrastructura.

Comisia Nationala de Prognoza estimeaza pentru acest an un Produs Intern Brut de 579 miliarde de lei.

Surse guvernamentale au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca proiectia preliminara a bugetului pe 2009 prevede un deficit bugetar cuprins intre 2 si 2,2% din PIB, de la un nivel de 5,2% din PIB inregistrat anul trecut.

Sursa: MediafaxTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 906 ori
Citeste mai multe desprebani buget pensii pib salarii