Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Somajul din SUA si Europa sperie pietele. Pretul petrolului, in scadere

Somajul din SUA si Europa sperie pietele. Pretul petrolului, in scadere


Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa londoneza, a scazut sub pragul de 100 de dolari pe baril pentru prima oara in aproape opt luni.
Scaderea de 4,6% a avut loc in contextul publicarii datelor despre starea somajului in SUA si Europa, care ar putea provoca o mai mica cerere de carburanti.

Petrolul Brent cu livrare in iulie s-a ieftinit cu 3,09 dolari, echivalentul a 3 procente, la 98,78 dolari pe baril, cel mai redus nivel din ultimele luni fiind inregistrat la inchiderea zilei de vineri pe piata bursiera londoneza, scrie Mediafax.

De la inceputul anului, pretul petrolului brent a scazut cu 8%. Petrolul destinat pietei americane s-a ieftinit de asemenea, coborand cu 2,94 dolari, sau 3,4%, la 83,59 dolari pe baril, dupa ce atinsese in timpul zilei, cel mai redus nivel din 7 octombrie, 82,56 dolari pe baril. In 24 februarie s-a inregistrat o cotatie maxima acestuia, de 109,77 dolari pe baril, cu 24% mai mare decat nivelul actual.

Somajul in SUA a urcat in luna mai pentru prima oara in aproape un an, pana la 8,2%, dupa o perioada de declin puternic. In luna august a 2011, somajul in SUA era de 9,1%.

In zona euro, somajul a atins un nivel maxim de 11%, reflectand impactul crizei din regiune. Cea mai afectata categorie de varsta este cea a tinerilor pana in 25 de ani, zona in care se inregistreaza cifre record, in special in Spania.

Agentia Internationala a Energiei si Fondul Monetar International estimau ca pretul petrolului se va mentine peste cotatia de 100 dolari pe baril cel putin pana in 2016. La fel de optimisti erau si guvernantii rui care, la sfarsitul lunii aprilie, a elaborat un proict de amendamente la buget, pornind de la premisa ca pretul mediu al petrolului va fi de 115 dolari pe baril si nu 100 de dolari, cum se planificase initial.

Astfel, bugetul Rusiei este afectat de ieftinirea petrolului.

La ora actuala, consumul petrolului creste intr-un ritm foarte lent, iar producatorii au acumulat cele mai mari rezerve din 1998.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1247 ori