Isarescu: Creditarea in lei ar putea deveni mai ieftina

Vineri, 15 Iulie 2011, ora 17:47
1311 citiri
Isarescu: Creditarea in lei ar putea deveni mai ieftina

In perioada urmatoare, dobanzile la creditele in lei pentru populatie si companii vor scadea spre nivelul dobanzii BNR, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu,informeaza NewsIn. 

"Ma astept ca dobanzile la creditarea in lei, atat pentru populatie, cat si pentru companii, sa scada, cel putin spre nivelul nostru, in perioada urmatoare, daca vor avea incredere. Totul este o chestiune de incredere", a declarat Isarescu. El a spus ca, in prezent, bancherii stau cu dobanzile la credite la 12% in timp ce dobanda BNR este de 6,25% si se plang ca BNR nu stimuleaza creditarea.

"Mai avem o problema si ii astept pe dansii (pe bancheri - n.r.) sa vad cum reactioneaza... stau cu dobanzile la creditarea in lei cu mult peste dobanda noastra si in timpul acesta mai apar in presa si ne explica faptul ca BNR nu stimuleaza creditele in lei.

Ce poate sa faca o banca centrala ca sa stimuleze creditul in lei? Fie reduce dobanda si noi o avem si dobanda de pe piata monetara si dobanda noastra cu mult sub ceea ce practica dansii la creditele in lei. Noi suntem pe la 6%, ei sunt pe la 12%. Cand auzi de la un bancher doua lucruri contradictorii: piata e plina de lei si BNR nu face nimic sa stimuleze creditele in lei, te intrebi cat de corect este mesajul. Sunt lucruri conflictuale", a spus Isarescu.

Acesta sustine ca sunt doua motive pentru comportamentul bancherilor: neincrederea si fragmentarea pietei.

"Eu cred ca sunt doua, nu au avut incredere in trecerea acestui impas cu inflatia si au avut toate motivele sa nu aiba incredere si faptul ca nu avem inca o piata care sa se lege foarte bine, iar bancherii se fragmenteaza intre dansii.

Dobanzile in piata sunt unde sunt, dar lichiditatea este zonala, iar unii au prea multa si altii prea putina", a spus Mugur Isarescu.

Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
#bnr, #credite, #dobanda politica monetara, #dobanzi credite lei, #mugur isarescu , #Inflatie