Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Industria si serviciile au tras PIB-ul in jos

Industria si serviciile au tras PIB-ul in jos

Serviciile au contribuit cel mai mult la diminuarea Produsului Intern Brut (PIB), in primul semestru, in timp ce aportul agriculturii si al constructiilor a fost mai redus, se arata in datele oficiale al Institutului National de Statistica (INS).

Astfel,  industria si serviciile au contribuit cu 70%, respectiv 5,3 puncte procentuale din scaderea Produsului Intern Brut (PIB) din primul semestru, de 7,6%, in timp ce aportul agriculturii si al constructiilor a fost mai redus, de 11,8% din total, precizeaza Mediafax.


 


"Analiza factorilor care au contribuit la scaderea de 7,6% a produsului intern brut evidentieaza contributia dominanta a serviciilor (-2,9%) si a industriei (-2,4%)", se arata in buletinul statistic lunar prezentat de Institutul National de Statistica.


Consumul final individual efectiv al gospodariilor populatiei a fost influentat, in primul semestru, in sens negativ, de scaderea volumului de marfuri vandute prin comertul cu amanuntul (-18,4%) si a volumului serviciilor de piata prestate populatiei (-13,4%).


Evolutia formarii brute de capital fix (-16,4%) din primele sase luni a fost determinata de diminuarea volumului investitiilor, componenta principala a acestui agregat. Astfel, investitiile in constructii noi au scazut cu 3,2%, iar cele in utilaje, inclusiv mijloace de transport, au inregistrat un declin de 33,5% comparativ cu perioada similara din 2008.


Scaderea volumului exporturilor de bunuri si servicii (-15,8%) si a importurilor de bunuri si servicii (-29%), au influentat deficitului balantei comerciale si de plati. Astfel, in primul semestru deficitul balantei de plati a fost, in termeni reali, cu 61,6% mai mic fata de perioada similara a anului trecut.


Pe de alta parte, exportul net a avut o contributie pozitiva la evolutia PIB in primul semestru de 9,4 puncte procentuale.


Investitiile realizate in economia nationala in primul semestru au inregistrat o scadere cu 16,7% comparativ cu aceeasi perioada din 2008.


Investitiile in lucrari de constructii noi s-au micsorat cu 3,2%, in timp ce cele in utilaje si mijloace de transport s-a inregistrat o scadere de 33,5%.


Ramurile in care s-a realizat un volum mai mare de investitii sunt industria, comertul, serviciile, agricultura si constructiile.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1430 ori
Citeste mai multe despreindustrie pib servicii