Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

INS: Industria prelucratoare va creste moderat, iar comertul si constructiile vor scadea

INS: Industria prelucratoare va creste moderat, iar comertul si constructiile vor scadea


Sectorul industriei prelucratoare va creste moderat in perioada septembrie-noiembrie, in timp ce serviciile vor stagna, iar comertul si constructiile vor inregistra o scadere moderata in aceasta perioada, potrivit unui sondaj realizat de Institutul National de Statistica in luna septembrie, in randul managerilor din companiile private.

Astfel, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +11%).

In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere, respectiv fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +32%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (sold conjunctural +27%), fabricarea hartiei si a produselor din hartie si fabricarea substantelor si a produselor chimice (solduri conjuncturale +24%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +4%). In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucratoare.

In constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -18%) si a numarului de salariati (sold conjunctural -17%). Managerii estimeaza scadere moderata a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -13%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural +4%).

In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni o tendinta de scadere moderata a activitatii economice (sold conjunctural -15%) si a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural -12%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra scadere moderata (sold conjunctural -9%).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +4%) si faptul ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri moderate (sold conjunctural +13%).

Totodata, conform estimarilor din luna septembrie 2013, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o relativa stabilitate (sold conjunctural +4%). De asemenea, se asteapta o scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -6%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +4%).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1571 ori