Aprecierea leului nu ieftineste produsele din import de Sarbatori

Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 10:05
1291 citiri
Aprecierea leului nu ieftineste produsele din import de Sarbatori

Usoara apreciere a monedei nationale in raport cu euro inregistrata in ultima perioada nu se va transpune intr-o scadere a preturilor la produsele din import, sustin reprezentantii patronatelor din industria alimentara.

Acestia considera ca leul s-a intarit nesemnificativ dupa anuntarea acordului de finantare internationala cu FMI comparativ cu pierderile suferite in intervalul ianuarie-februarie, cand euro a castigat aproape 7% in fata monedei nationale.

Rostogolirea leului din prima parte a anului s-a reflectat imediat in evolutia preturilor, in conditiile in care 70% din legumele, fructele si produsele din carne comercializate in Romania sunt importate. Desi cursul leului se situeaza in prezent la jumatatea distantei dintre minima si maxima anului, procesatorii din industria carnii sustin ca nu se pune problema unor reduceri de preturi, acestea putand fi cel mult tinute pe loc.

"Intarirea leului este neglijabila fata de devalorizare. Posibilitatea de a reduce preturile este iluzorie. Exista o posibilitate sa nu creasca preturile", a declarat Sorin Minea, presedinte al Asociatiei Romane a Carnii, citat de The Money Channel.

In acceptiunea acestuia, usoara revigorare a leului nu face decat sa acopere o parte din pierderile inregistrate in acest an de producatorii si retailerii de profil.

La randul sau, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara considera ca preturile produselor alimentare din import ar putea scadea in perioada Sarbatorilor de Paste daca leul va continua sa se aprecieze in perioada urmatoare.

"Daca cursul continua sa scada sau se mentine la acest nivel, sigur ca intr-o saptamana sau doua putem sa avem o surpriza placuta de Sarbatori si sa avem alte preturi la aceste produse care depind de import", spune Dragos Frumosu, presedinte F.N.S.I.A .

Cursul de schimb leu/euro s-a stabilizat la inceputul lunii martie in jurul valorii de 4,29 lei, sub care a coborat abia dupa trei sapatamani. Din 24 martie si pana la inceputul acestei saptamani leul s-a apreciat constant, castigand putin peste 14 bani in raport cu moneda unica europeana.

Leul si-a reluat astazi deprecierea in raport cu euro, BNR afisand un curs oficial de 4,1684 lei/euro.

#apreciere, # leu, # produse import, # preturi, # scadere , #Industria carnii