Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Nemtii vor sa negocieze la sange cu Londra: Libera circulatie in schimbul accesului pe piata UE

Nemtii vor sa negocieze la sange cu Londra: Libera circulatie in schimbul accesului pe piata UE


Producatorii auto din Germania vor sa impuna o linie mai dura in negocierile cu Londra pentru revenirea britanicilor pe piata europeana dupa votul pro-Brexit dat in cadrul referendumului de pe 23 iunie.

"Pastila amara" pe care industriasii germani vor sa o vare pe gatul Marii Britanii este un acord de libera circulatie pentru cetatenii europeni in schimbul acordarii dreptului de liber schimb intre cele doua piete, relateaza BBC.

Sperantele celor care au votat pentru iesirea Marii Britanii din Uniune legate de generozitatea germanilor, motivata si de intentia acestora de a vinde cat mai multe automobile, se pot dovedi vise desarte.

Matthias Wissmann, reprezentantul Asociatiei Producatoruilor din Industria Auto germana, considera ca negocierile intre cele doua parti ar trebui purtate pe un ton mai aspru.

"Nu dorim sa ridicam noi bariere intre noi, dar orice incercare de a redobandi accesul total la piata unica europeana va impune anumite conditii. Negociatorii britanici vor intelege acest lucru.

Daca vreti acces total la aceasta piata, va trebui sa asigurati libera circulatie a persoanelor din UE. Aceasta este pastila amara pe care adeptii Brexitului vor trebui sa o inghita", a anuntat Wissmann.

De partea cealalta, parlamentarii conservatori inca mizeaza pe interesul producatorilor nemti de a nu pierde o piata de consum de talia Marii Britanii.

"Nu cred ca domnul Wissmann vorbeste in numele guvernului german. Inteleg ca linia adoptata de cancelarul Angela Merkel este una mai usoara.

Pana la urma, ea este constienta de faptul ca intreaga industrie germana ii cere sa nu puna taxe si alte piedici legale in calea exporturilor de marfa in Marea Britanie", se declara convins parlamentarul John Redwood.

Prin prisma importurilor masive realizate de britanici de pe continent, Redwood se declara convins ca Regatul Unit va obtine avantaje mai mari decat Norvegia sau Elvetia in relatia cu UE.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 8830 ori