Rusia ofera Bulgariei un discount la pretul gazului

Sambata, 31 Martie 2012, ora 16:41
1519 citiri
Rusia ofera Bulgariei un discount la pretul gazului

Rusia a fost de acord sa ofere o reducere cu 11% a pretului gazului pentru Bulgaria, in schimbul construirii mai rapide a tronsonului bulgar al gazoductului South Stream, a anuntat ministrul economiei si energiei Delian Dobrev.

Dobrev a fost vineri la Moscova, unde a discutat cu inalti oficiali rusi in legatura cu decizia Sofiei de a renuntat la constructia centralei nucleare Belene.

Dobrev a admis ca discountul de 11% oferit de Gazprom este valabil numai pentru o perioada de noua luni - din 1 aprilie pana la sfarsitul lui 2012 - si ca nu a fost negociat nimic pentru anul 2013.

In schimb, Bulgaria si-a luat angajamentul sa accelereze constructia South Stream, in conditiile in care, din 1 ianuarie 2013, UE introduce norme noi privind accesul la retelele energetice.

Consumatorii bulgari nu vor resimti scaderea pretului.

Anterior, autoritatile ruse au anuntat ca o decizie finala privind ruta si investitiile in South Stream va fi luata la sfarsitul lunii noiembrie, iar constructia ar urma sa inceapa in decembrie.

Cu o capacitate de 63 miliarde metri cubi de gaz, South Stream va lega Rusia de Europa Centrala si de Est pe sub Marea Neagra. Partea submarina a conductei va avea 900 kilometri si acest tronson va traversa zonele economice rusa, bulgara si turca. Pentru construirea partii terestre sunt analizate mai multe rute, ce trec prin statele UE.

Gazoductul va costa 15,5 miliarde de euro, dar intampina unele dificultati si unii observatori sunt de parere ca lansarea sa a fost o incercare de contracarare a proiectului european Nabucco.

Primele livrari sunt programate pentru sfarsitul lui 2015.

#south stream, #pret gaze naturale bulgaria, #discount gaze naturale Bulgaria , #Gaze naturale