Romania a inmagazinat 3 miliarde metri cubi de gaze pentru la iarna

Joi, 13 Octombrie 2011, ora 17:46
1229 citiri
Romania a inmagazinat 3 miliarde metri cubi de gaze pentru la iarna

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a anuntat joi ca programul de iarna pentru inmagazinarile de gaze naturale a fost finalizat, astfel incat Romania are in depozite aproximativ trei miliarde metri cubi gaze naturale.

Din aceasta cantitate, compania de stat Romgaz a inmagazinat 2,75 miliarde metri cubi de gaze naturale, iar ceilalti operatori au inmagazinat diferenta de cantitate, pana la necesarul stabilit.

"Spre deosebire de anul trecut, cand 70% din cantitatile de gaze naturale inmagazinate au fost din import, si numai 30% au provenit din productia interna, in acest an 63% din gazele inmagazinate sunt din productia interna, iar 37% din import", se arata intr-un comunicat emis de MECMA.

De asemenea, Romgaz a anuntat ca a luat toate masurile de pregatire a surselor si ca va asigura necesarul de consum pentru populatie si industrie in aceasta iarna.

Totodata, Transgaz a anuntat ca a finalizat lucrarile de revizie a statiilor de comprimare, cu restabilirea integrala a capacitatii de transport a sistemului, finalizand pregatirile pentru iarna.

Consumul de gaze naturale al Romaniei in anul 2010 a fost de 146.762.322 MWh (circa 13,845 miliarde metri cubi), fiind in crestere cu aproape 5% fata de consumul din 2009, care se ridicase la 140.058.492 MWh (13,2 miliarde metri cubi). Din intreaga cantitate, Romania a importat anul trecut de la Gazprom, prin intermediari, 2,6 miliarde metri cubi gaze.

Rusia livreaza gaze Romaniei inca din anul 1979. in acest sens, exista doua contracte pe termen lung, valabile pana in anul 2030.

Romgaz si OMV Petrom (detinut de Grupul OMV din Austria) produc impreuna anual circa 11 miliarde metri cubi gaze naturale
, fiind cei mai mari producatori de gaze din Romania.

#romgaz, #omv petrom, #gaze naturale, #gaze , #Gaze naturale