Producatorii de gaze, obligati de marti, sa vanda pe bursa cel putin 20% din productie

Marti, 15 Iulie 2014, ora 11:10
1693 citiri
Producatorii de gaze, obligati de marti, sa vanda pe bursa cel putin 20% din productie

Producatorii interni de gaze vor trebui sa vanda pe o piata centralizata cel putin 20% din productia proprie destinata comercializarii in perioada 15 iulie - 31 decembrie 2014, se arata intr-un ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

Potrivit Ordonantei de Urgenta 35/2014, incepand cu data de 15 iulie 2014 si pana la 31 decembrie 2018, producatorii de gaze naturale din Romania au obligatia sa incheie tranzactii pe pietele centralizate din Romania, transparent si nediscriminatoriu, pentru vanzarea unei cantitati minime de gaze naturale din productia proprie destinata consumului intern.

Acelasi act normativ prevede faptul ca si furnizorii de gaze sunt obligati sa vanda si sa cumpere de pe bursa o parte din gazele comercializate in perioada 1 martie 2015 - 31 decembrie 2018.

Potrivit unui ordin aprobat joi de ANRE, pentru perioada 15 iulie - 31 decembrie 2014, fiecare producator sau operator economic afiliat acestuia din sectorul gazelor naturale are obligatia sa incheie tranzactii pe pietele centralizate, pentru vanzarea a minimum 20% din cantitatea de gaze naturale din productia proprie destinata consumului pe piata concurentiala.

"De la aplicabilitatea obligatiei mai sus amintite sunt exceptate cantitatile de gaze naturale din productia interna proprie, care fac obiectul contractelor de vanzare a gazelor naturale aferente pietei concurentiale aflate in derulare la data intrarii in vigoare a acestui ordin', precizeaza ANRE.

De asemenea, pana la data de 31 octombrie 2014, ANRE va elabora metodologia in baza careia se va stabili obligatia producatorilor si furnizorilor de a incheia tranzactii pe pietele centralizate, cu incepere din anul 2015 pana la data de 31 decembrie 2018.

"Totodata, Ordinul ANRE nr. 62/2014 stipuleaza ca - pana la stabilirea de catre ANRE a cantitatilor minime de gaze naturale din productia proprie, pe care producatorii de gaze naturale si operatorii economici afiliati acestora au obligatia de a le tranzactiona pe pietele centralizate din Romania in anul 2015 - producatorii de gaze naturale sau operatorii economici afiliati acestora pot incheia contracte noi de vanzare de gaze naturale aferente pietei concurentiale sau acte aditionale la contractele de vanzare de gaze naturale aferente pietei concurentiale aflate in derulare la data intrarii in vigoare a ordinului, dar cantitatile din contractele mentionate anterior ale fiecarui producator sau operator economic afiliat acestuia nu pot depasi, cumulativ, 25% din cantitatea de gaze naturale din productia interna proprie destinata consumului intern din anul 2015', se mai arata in ordinul ANRE. Reprezentantii Autoritatii mai sustin ca, in conditiile liberalizarii totale a pietei de gaze naturale pentru consumatorii non-casnici, aceasta prevedere a fost instituita ca masura de precautie, pentru evitarea unei posibile situatii in care productia interna aferenta pietei concurentiale pentru anul 2015 ar putea fi indisponibilizata, prin semnarea de noi contracte de vanzare de gaze naturale ori de acte aditionale la contractele in derulare.

In Romania, exista doi mai producatori interni de gaze, Petrom si Romgaz, cu cote de piata aproximativ egale, si un al treilea producator, Amromco, cu o cota foarte mica (1%).

#producatori gaze, #gaze naturale Romania, #vanzare gaze bursa , #Gaze naturale