Producatorii de gaze, obligati de marti, sa vanda pe bursa cel putin 20% din productie

Marti, 15 Iulie 2014, ora 11:10
1727 citiri
Producatorii de gaze, obligati de marti, sa vanda pe bursa cel putin 20% din productie

Producatorii interni de gaze vor trebui sa vanda pe o piata centralizata cel putin 20% din productia proprie destinata comercializarii in perioada 15 iulie - 31 decembrie 2014, se arata intr-un ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

Potrivit Ordonantei de Urgenta 35/2014, incepand cu data de 15 iulie 2014 si pana la 31 decembrie 2018, producatorii de gaze naturale din Romania au obligatia sa incheie tranzactii pe pietele centralizate din Romania, transparent si nediscriminatoriu, pentru vanzarea unei cantitati minime de gaze naturale din productia proprie destinata consumului intern.

Acelasi act normativ prevede faptul ca si furnizorii de gaze sunt obligati sa vanda si sa cumpere de pe bursa o parte din gazele comercializate in perioada 1 martie 2015 - 31 decembrie 2018.

Potrivit unui ordin aprobat joi de ANRE, pentru perioada 15 iulie - 31 decembrie 2014, fiecare producator sau operator economic afiliat acestuia din sectorul gazelor naturale are obligatia sa incheie tranzactii pe pietele centralizate, pentru vanzarea a minimum 20% din cantitatea de gaze naturale din productia proprie destinata consumului pe piata concurentiala.

"De la aplicabilitatea obligatiei mai sus amintite sunt exceptate cantitatile de gaze naturale din productia interna proprie, care fac obiectul contractelor de vanzare a gazelor naturale aferente pietei concurentiale aflate in derulare la data intrarii in vigoare a acestui ordin', precizeaza ANRE.

De asemenea, pana la data de 31 octombrie 2014, ANRE va elabora metodologia in baza careia se va stabili obligatia producatorilor si furnizorilor de a incheia tranzactii pe pietele centralizate, cu incepere din anul 2015 pana la data de 31 decembrie 2018.

"Totodata, Ordinul ANRE nr. 62/2014 stipuleaza ca - pana la stabilirea de catre ANRE a cantitatilor minime de gaze naturale din productia proprie, pe care producatorii de gaze naturale si operatorii economici afiliati acestora au obligatia de a le tranzactiona pe pietele centralizate din Romania in anul 2015 - producatorii de gaze naturale sau operatorii economici afiliati acestora pot incheia contracte noi de vanzare de gaze naturale aferente pietei concurentiale sau acte aditionale la contractele de vanzare de gaze naturale aferente pietei concurentiale aflate in derulare la data intrarii in vigoare a ordinului, dar cantitatile din contractele mentionate anterior ale fiecarui producator sau operator economic afiliat acestuia nu pot depasi, cumulativ, 25% din cantitatea de gaze naturale din productia interna proprie destinata consumului intern din anul 2015', se mai arata in ordinul ANRE. Reprezentantii Autoritatii mai sustin ca, in conditiile liberalizarii totale a pietei de gaze naturale pentru consumatorii non-casnici, aceasta prevedere a fost instituita ca masura de precautie, pentru evitarea unei posibile situatii in care productia interna aferenta pietei concurentiale pentru anul 2015 ar putea fi indisponibilizata, prin semnarea de noi contracte de vanzare de gaze naturale ori de acte aditionale la contractele in derulare.

In Romania, exista doi mai producatori interni de gaze, Petrom si Romgaz, cu cote de piata aproximativ egale, si un al treilea producator, Amromco, cu o cota foarte mica (1%).

Domeniul energetic în care România ar putea fi lider european. Ce lipsește pentru atingerea marjelor impuse de Bruxelles
Domeniul energetic în care România ar putea fi lider european. Ce lipsește pentru atingerea marjelor impuse de Bruxelles
Potrivit datelor Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), România are potențialul de a deveni al șaselea mare producător de biometan din UE, cu o producție...
#producatori gaze, #gaze naturale Romania, #vanzare gaze bursa , #Gaze naturale

Curs valutar

1 EUR = 4.9704 RON

-0.0025

1 USD = 4.5850 RON

0.0101
  1. Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
  2. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  3. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  4. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  5. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  6. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere
  7. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  8. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  9. Cine este bugetarul care încasează un salariu de 36.000 de euro net, lună de lună. Acuzații grave
  10. Se deschide un nou lot pe Autostrada A0 Sud. Când vom putea circula aproape 250 km fără oprire pe un drum de mare viteză VIDEO