Prea scump pentru europeni: Rusia vrea sa exporte gaz in regiunea Asia - Pacific

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 09:45
1944 citiri
Prea scump pentru europeni: Rusia vrea sa exporte gaz in regiunea Asia - Pacific

Rusia planuieste sa compenseze reducerea exportului de gaz in Europa prin intermediul majorarii livrarilor in regiunea Asia-Pacific. In acest sens, compania rusa Gazprom si cele nipone Itochu si Japan Petroleum Exploration vor semna in timpul summitului Forumului de Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC) un acord privind constructia unei uzine pentru lichefierea gazului natural la Vladivostok.

Termenul estimat de dare in exploatare a noii uzine este 2017-2020.

Reducerea consumului de gaz din Europa a aparut in urma situatiei macroeconomice dificile a regiunii, subliniaza analistul Grigori Birg. O alta cauza a acestui proces este si costul ridicat al gazului rus pentru consumatorii europeni.

Cu toate acestea, expertii sunt de parere ca exportul de gaz rusesc pe pietele asiatice se va confrunta cu probleme, noteaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

In prezent, exporturile Rusiei in regiunea Asia - Pacific se situeaza la nivelul de 8% - 9%. Strategia Rusiei in domeniul resurselor energetice presupune ca, pana in 2020, circa 22% - 25% din exportul de petrol sa fie orientat spre tarile din regiunea Asia-Pacific, a declarat directorul-adjunct al Centrului rus pentru cercetari in cadrul APEC, Gleb Ivasentov.

Activitatea Rusiei pe piata din Asia - Pacific este conditionata de construirea unor uzine de lichefiere a gazului

Totodata, Ivasentov a subliniat ca in ceea ce priveste livrarile de gaz exista o problema: in regiunea Asia-Pacific nu sunt suficiente gazoducte, pe aceasta cale putand primi combustibil doar China si Coreea, in timp ce catre toate celelalte tari ale regiunii gazul poate fi livrat doar in forma lichefiata, pe mare. In aceste conditii, expertul subliniaza necesitatea construirii in zona a unor uzine de lichefiere a gazului.

Potrivit lui Ivasentov, in jurul anului 2020 pentru nord-estul Asiei - China, Japonia si Coreea de Sud - va reveni peste 50% din consumul mondial de resurse energetice.

Toate acestea au loc pe fondul aspiratiei economiilor din regiunea Asia-Pacific de a trece la folsirea energiei verzi - cu utilizare de gaz si dezvoltarea energiei nucleare - si al majorarii consumului de resurse energetice.

"Pana in 2035, APEC ar urma sa scada consumul energetic al economiilor cu 45%. Mijloacele de realizare a acestui obiectiv se discuta in prezent", a spus Ivasentov.

Problema este daca Rusia va putea ocupa o nisa in acest domeniul al pietelor de consum.

Rusia poate incheia acorduri in zona Asia - Pacific pe segmentului petrolului

Potrivit expertilor intervievati de Nezavisimaia Gazeta, Rusia are sansa de a cuceri cele mai importante pozitii pe pietele tarilor din Asia-Pacific, dat fiind diminuarea consumului de resurse energetice in Europa. Insa, este vorba mai degraba de petrol, nu de gaz.

La randul sau, directorul companiei de consultanta RusEnergy, Mihail Krutihin, este de parere ca reducerea extractiilor si a exporturilor de combustibili rusesti este deja o tendinta despre care vorbesc nu doar expertii independenti, ci si departamente de stat ale Rusiei. Referitor la planurile pentru livrarea de petrol in tarile din Asia-Pacific, acestea sunt destul de realizabile, insa in ceea ce priveste gazul, Rusia are pozitii evident slabe in aceasta regiune.

"In orice caz, in viitorul apropiat China nu-si face planuri sa importe gaz rusesc. Ea isi va dezvolta propriile exploatari - din placi de sist sau din straturi de carbune - si va majora importul din Asia Mijlocie si Australia. Chinezii nu vor sa cumpere gaz rusesc nici macar la pretul de productie", subliniaza Krutihin.

#Rusia gaz Asia Pacific, #Rusia exporturi gaz Asia, #Rusia piata gazului, #Asia importuri gaze , #Gaze naturale