Nabucco West va acoperi 50% din necesarul de gaze naturale al Romaniei

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 17:56
1911 citiri
Nabucco West va acoperi 50% din necesarul de gaze naturale al Romaniei
Sursa foto: Novinite

Conducta Nabucco West va transporta primele cantitati de gaze naturale la finele lui 2018 sau inceputul lui 2019 si va putea acoperi 50% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei, Romaniei, Austriei si Ungariei, a declarat miercuri director general executiv Nabucco Gas Pipeline International GmbH, Reinhard Mitschek, transmite APA.

Mitschek a precizat insa ca Nabucco West nu va putea sa inlocuiasca complet gazul

natural rusesc.

"Obiectivul nostru este sa imbunatatim competitivitatea si sa cream o oportunitate de selectie pentru consumatori. Proiectul Nabucco West va putea acoperi jumatate din cererea energetica pentru patru tari: Bulgariei, Romaniei, Austriei si Ungariei", a declarat Mitschek.

Consortiul azer Shah Deniz trebuie sa anunte in curand care este conducta aleasa pentru livrarile de gaze naturale de la Marea Caspica spre Europa. Singurele doua proiecte de conducte ramase in cursa sunt Nabucco si TAP (Trans Adriatic Pipeline).

Potrivit lui Reinhard Mitschek, daca proiectul Nabucco West va fi selectat de consortiul Shahdeniz, faza pregatitoare pentru constructia conductei va incepe in 2014.

"Primele cantitati de gaze naturale vor fi pompate prin conducta la finele lui 2018 sau inceputul lui 2019", a declarat Mitschek.

Acesta a adaugat ca decizia finala de investitie ar urma sa fie adoptata in luna septembrie a acestui an in timp ce decizia finala de investitie in cazul Shahdeniz va fi luata in octombrie. Mitschek s-a declarat increzator ca Nabucco West va fi varianta selectata de consortiul Shahdeniz.

"Realizarea acestui proiect va fi profitabila pentru tarile din Balcanii de Vest, Cehia, Polonia, Ucraina si Franta. Proiectul TAP nu acopera un numar atat de mare de tari", a subliniat Mitschek.

Conducta Nabucco va face conexiunea cu Trans Anatolian Pipline (TANAP), la granita turco-bulgara, tranzitand Bulgaria, Romania si Ungaria, pana la terminalul central-european de gaze de la Baumgarten, Austria. Prin Baumgarten, gazele furnizate prin Nabucco pot fi transportate catre peste 500 de milioane de clienti din toata Europa.

Legea privind masurile necesare pentru lucrarile de dezvoltare a Conductei de gaze naturale Nabucco a fost promulgata, pe 31 mai, de presedintele Romaniei, Traian Basescu, Nabucco fiind calificat drept proiect de interes national si utilitate publica in Romania. Legea a fost adoptata de Parlamentul Romaniei la data de 21 mai, anul acesta.

#gaze Nabucco West, #necesar gaze Romania, #transport gaze Europa, #dependenta gaze Rusia , #Gaze naturale