Exxon, Shell si Petrom vor exploata gaze in sectorul ucrainean al Marii Negre

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 16:11
2198 citiri
Exxon, Shell si Petrom vor exploata gaze in sectorul ucrainean al Marii Negre

Ucraina a incheiat un acord preliminar cu un consortiu format din Exxon Mobil, Shell, Petrom si compania de stat Nadra pentru exploatarea perimetrului gazeifer Skifski din nord-vestul Marii Negre, potrivit unui anunt al presedintiei ucrainene.

Consortiul va extrage gaze naturale din zacamantul Skifski, localizat in largul coastelor Ucrainei, in apropiere de tarmul Romaniei.

Acordul preliminar a fost semnat de ministrul ucrainean al Energiei Eduard Stavytsky si reprezentanti ai Exxon, Shell si Petrom, in prezenta presedintelui Viktor Yanukovych. Ceremonia a avut loc la New York, in timpul Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite, potrivit presedintiei ucrainene.

Contractul final ar urma sa fie semnat peste o luna, la Kiev.

Stavytsky a precizat ca exploatarea Skifski va da un randament de 8-10 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an. Volumul este echivalent cu peste jumatate din consumul anual al Romaniei.

Ucraina incearca sa-si diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale, dupa numeroase dispute cu Rusia, in prezent singura sursa de import.

Kievul spera sa semneze in luna noiembrie un acord de asociere cu Uniunea Europeana, un prim pas spre liberalizarea comertului cu vecinii din vest, incercand sa se indeparteze astfel de zona de influenta a Rusiei.

Guvernul ucrainean a mai semnat in ianuarie, cu Shell, un acord evaluat la 10 miliarde de dolari vizand exploatarea zacamintelor de gaze de sist.

Chevron a castigat anul trecut o licenta de explorare de gaze de sist in vestul Ucrainei.

#gaze naturale marea neagra, #extractie gaze Marea Neagra, #exploatare gaze mare Ucraina , #Gaze naturale