A doua rectificare prevede o contractie economica de 8,5% si un curs mediu de 4,2 lei/euro

Miercuri, 19 August 2009, ora 16:15
1292 citiri
A doua rectificare prevede o contractie economica de 8,5% si un curs mediu de 4,2 lei/euro

Parametrii macroeconomici luati in calcul la a doua rectificare bugetara din acest an prevad o contractie economica de 8,5% si un curs mediu de 4,20 ei/euro, a declarat miercuri pentru NewsIn secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina.

"Mergem pe un curs de 4,2 lei/euro, insa nu l-am folosit prea mult, si pe o contractie economica de 8,5%", a spus Gherghina. FMI anuntase, la finalul misiunii de evaluare de la inceputul lui august, ca se asteapta la o contractie a economiei romanesti cu 8-8,5% in acest an, fata de 4,1% cat lua in calcul in primavara acestui an.

Valoarea produsului intern brut (PIB) al Romaniei din 2009 a fost revizuita in scadere la 497,3 miliarde lei (118,4 miliarde euro), de la 531,3 miliarde lei dupa prima rectificare bugetara, realizata in aprilie. In prima jumatate a acestui an, economia romaneasca s-a contractat cu 7,6%, in termeni reali, potrivit primei estimari a Institutului de Statistica.

Anul trecut, PIB-ul Romaniei a fost de 504 miliarde lei (136,8 miliarde euro). In ceea ce priveste cursul de schimb, noul nivel estimat este inferior celui luat in calcul dupa prima rectificare de buget, de 4,3 lei/euro. In primele sapte luni ale acestui an, cursul mediu a fost de 4,2275 lei/euro.

In urma acordului la care au ajuns autoritatile romane cu misiunea Fondului Monetar International la inceputul lunii august, parametrii bugetari au fost modificati semnificativ, in conditiile inrautatirii prognozei macroeconomice. Astfel, reprezentantii FMI au acceptat un deficit bugetar de 7,3% din PIB pentru acest an, fata de 4,6% din PIB, cat reprezenta tinta fixata dupa misiunea din martie.

Dupa primele sapte luni din acest an, deficitul bugetului general consolidat a ajuns la circa 3% din PIB. In 11 august, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, declara ca, pentru ca guvernul sa atinga noua tinta de deficit bugetar, este nevoie de o ajustare a deficitului cu 5,5 miliarde lei, care se va realiza la rectificarea bugetara din august.

Fara aceasta "corectie", ce presupune in special reduceri de cheltuieli publice, deficitul bugetar ar ajunge la 8,3-8,4% din PIB, potrivit lui Pogea. Astfel, cheltuielile bugetare vor fi reduse cu 4,5 miliarde lei, iar veniturile vor fi suplimentate cu 300 milioane lei din aplicarea impozitului minim in acest an.

La nivelul cheltuielilor bugetare, 1,5 miliarde lei vor fi economisite din impunerea concediilor fara plata pentru personalul bugetar, de cate 10 zile, "sau timp liber corespunzator". Totodata, aproape 500 milioane lei vor fi scutite din "inlocuirea orelor suplimentare cu timp liber corespunzator".

Pe partea de bunuri si servicii, cheltuielile vor fi taiate cu 2,5 miliarde lei, "exceptie facand bunurile si cheltuielile materiale din domeniul sanatatii", a precizat ministrul finantelor. 


Vezi cursul de schimb BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#contractie, #deficit, #economie , #Deficitul bugetar