Euro castiga teren pe fondul noului plan de salvare

Luni, 10 Mai 2010, ora 16:42
1130 citiri
Euro castiga teren pe fondul noului plan de salvare

Moneda unica europeana s-a apreciat rapid luni, in fata dolarului, lirei si a yenului japonez, dupa anuntarea planului de salvare a tarilor cu probleme din Uniunea Europeana, informeaza Boursorama, relateaza NewsIn.

Moneda unica europeana a castigat luni 2,5% in fata dolarului dupa ce reprezentantii europeni au anuntat planul de salvare de 750 miliarde euro, atingand astfel cotatia de 1,3040 dolari.

De asemenea, moneda europeana s-a apreciat cu 4,5% in fata yenului japonez, la 121,80 yeni si a castigat 1,4% in raport cu lira sterlina, la 0,87 lire pentru un euro.

Dupa tulburarile suferite saptamana trecuta de pietele de capital, cand moneda unica europeana s-a depreciat semnificativ in fata principalelor valute, responsabilii Uniunii Economice si Monetare (UEM) si-au luat raspunderea de a mentine stabilitatea financiara a Europei prin intermediul acestui mecanism care ar putea insemna o infuzie de 750 miliarde euro pentru tarile aflate in dificultate.

'Aceste masuri vor duce la disparitia crizei de lichiditati care a cuprins statele din sudul Europei si bancile si vor permite corectarea dobanzilor pentru anumite datorii publice', a spus Patrick Artus, director de cercetare economica la institutia financiara Natixis.

#euro, #plan, #salvare, #curs , #Datoria publica