Isarescu: S-a vrut deprecierea leului pana la 4,5 - 4,7 lei/euro

Joi, 05 Martie 2009, ora 10:15
4539 citiri
Isarescu: S-a vrut deprecierea leului pana la 4,5 - 4,7 lei/euro

Incercarea de depreciere a leului din luna octombrie urmarea atingerea unui curs de 4,5 - 4,7 lei/euro si nu un nivel de 4,2 lei/euro, cum sugerau unii analisti, a declarat guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

"Va garantez ca nu era 4,2 lei/euro (tinta de curs - n.r.). Se dorea 4,5 - 4,7 lei/euro si mai sus. In momentul in care scapi fraiele nu mai ai ce sa faci. BNR a intervenit, nu pentru ca apara un nivel de curs, ci pentru increderea in moneda nationala", a spus guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca incercarea de depreciere din toamna anului trecut a venit, intr-adevar, pe fondul unei datorii private inalte, pe termen scurt, dar pe care o pune, in mare parte, pe seama luptei pentru cota de piata dusa pana atunci tot de bancile comerciale.

"Cea mai mare parte a datoriei externe a venit pe fondul bataliei pentru cota de piata a bancilor", a spus Isarescu.

El spune ca se observa anumite bubble-uri in sectoare ca cel bancar, imobiliare, retail, "care sunt acum cele mai galagioase". Oficialul BNR incadreaza situatii din aceste domenii ca facand parte din cilcurile normale.

Isarescu a spus ca a existat o presiune mediatica folosita de unele banci in momentul octombrie, mai ales prin declaratiile privind lipsa de lichiditate.

"Uitandu-ma la pozitiile valutare, am vazut din nou lungiri de pozitii. Rog media, daca cineva mai spune ca e lipsa de lichiditate, sa nu-i creada", a mai spus Isarescu.

#depreciere, #isarescu , #Datoria externa