Basescu, dupa Bruxelles, vede totul in roz: "Stam foarte bine, avem cea mai mica datorie pe cap de locuitor din UE"

Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 18:03
1874 citiri
Basescu, dupa Bruxelles, vede totul in roz: "Stam foarte bine, avem cea mai mica datorie pe cap de locuitor din UE"
Traian Basescu, dupa intalnirea Consiliului European/ Sursa foto: Cugetliber.ro

Chiar daca Romania a fost zguduita de proteste, Basescu s-a intors de la intalnirile informale ale Consiliului European, de la Bruxelles, cu zambetul pe buze.

Discursul acestuia a fost foarte asemanator cu cel tinut de Ceausescu in '89: "Avem rezultate exceptionale. Trebuie sa mai suportam un pic si totul va intra pe fagasul normal".

Conform presedintelui Traian Basescu, Romania are rezultate economice de exceptie, iar datoria externa ne plaseaza pe cel mai bun loc in randul statelor UE - 4.570 de euro pe cap de locuitor.

Datoria totala este de 97,7 miliarde de euro, din care datoria publica este de 22 de miliarde de euro, restul fiind privata (datoria firmelor, cetatenilor, conturile nerezidentilor care se afla in Romania etc). In calculele europene, se ia in considerare toata datoria, plecand de la premise ca multe state au fost nevoite sa plateasca datoriile bancilor.

Drept urmare, datoria pe cap de locuitor in cazul Romaniei este de 4.570 de euro (populatia este de 21,41 milioane locuitori, conform ultimului recensamant), ceea ce ne da titlul de "statul cu cea mai mica datorie pe cap de locuitor din Uniunea Europeana".

"Sunt tari la care ne uitam ca la soare, dar a caror datorie este de 115.000 euro pe cap de locuitor", spune presedintele Romaniei.

"In aceste conditii, cred ca avem posibilitatea sa lasam mostenire copiilor nostril o casa si nu o datorie", a declarat Basescu. "Totul este sa acceptam ca ceea ce face majoritatea statelor UE, trebuie sa facem si noi".

Conform presedintelui Romaniei, deficitul structural din cazul pensiilor este singura cifra problematica din bilantul tarii noastre. Solutia este crearea de locuri de munca.

Ce alegem: UE sau singuratatea?

Rezultatul lucrarilor informale ale Consiliului European, care au avut loc, luni, la Bruxelles, a fost finalizarea elaborarii a doua documente: "Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in Uniunea Europeana si Monetara" si a unei declaratii care vizeaza crearea de locuri de munca.

"Cele doua documente au o semnificatie impreuna. Tratatul ne impinge pe toti spre a ne corecta obiceiul de a cheltui mai mult decat producem, iar declaratia ne da solutia - crearea de locuri de munca", a mai spus Basescu.

"Si puterea si opozitia trebuie sa ia una dintre aceste 2 decizii: mergem inainte cu partenerii din UE sau facem ca Marea Britanie si Cehia, state care au ales sa continue pe cont propriu. Doar 25 de state din 27 au spus ca vor merge inainte pe acest program de reconstructie a UE. Deci trebuie sa hotaram daca ratificam sau nu tratatul si cat de repede il ratificam", a mai spus Basescu, adaugand ca ar vrea ca acest tratat sa fie dezbatut in Parlament.

Basescu a precizat ca optiunea sa este adoptarea tratatului. Principalul castig al acestuia ar fi consacrarea sprijinului tuturor membrilor UE pentru lucruri care, pana acum, erau de aspect national, cum ar fi cresterea economica si ocuparea fortei de munca.

Seful statului a adaugat ca Romania are un avans de doi ani in raport cu ceea ce s-a stabilit la Bruxelles si ca avem toate premisele sa ne incadram foarte rapid in toti parametrii pe care ii implica noul tratat.

"Romania trebuie sa aplice toate exigentele tratatului de la bun inceput pentru ca suntem oricum foarte aproape de a le indeplini", a mai spus Basescu.

Efectele aplicarii Tratatului

Statele membre vor semna tratatul in cadrul unei intalniri care va avea loc la Bruxelles, pe 1 si 2 martie, dupa care va avea loc ratificarea acestuia.

Tratatul va intra in vigoare in momentul in care va fi ratificat de cel putin 12 state UE, cel mai probabil in aceasta toamna, dupa cum estimeaza Basescu. Daca nu este ratificat de cel putin 12 state pana la 1 ianuarie 2013, atunci va intra automat in vigoare incepand cu aceasta data.

Cele mai importante aspecte din tratat se refera la: stimularea pietei muncii, mai ales pentru tineri, semnarea pana la sfarsitul anului a unui acord in ceea ce priveste procesul de achizitii publice si stimularea finantarii companiilor, in special a IMM-urilor.

"Acest tratat schimba modul in care se face politica in interiorul UE. Orice stat membru poate reclama neindeplinirea conditiilor din tratat de catre alt stat membru. Tratatul introduce un arbitru necrutator si sanctiuni de 1% din PIB in cazul abaterii de la prevederi. Acest lucru inseamna ca o simpla demagogie politica ar putea costa Romania 130 de milioane de euro", a mai spus Basescu.

Unul dintre parametrii esentiali din tratat este stabilirea deficitului structural la maxim minus 0,5%. Tinta Romaniei in acest an este un deficit de minus 0,7%.

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
#traian basescu consiliu bruxelles, #traian basescu declaratii, #traian basescu comisia europeana, #traian basescu tratat, #datorie externa romania, #datorie cap locuitor, #datorie publica , #Datoria externa