Grecia a declansat o adevarata tornada in pietele financiare

Luni, 29 Iunie 2015, ora 11:02
6787 citiri
Grecia a declansat o adevarata tornada in pietele financiare
Foto: Facebook/Alexis Tsipras Politician

Criza din Grecia lasa rani adanci in economia globala. Bursele din Asia au deschis luni in scadere, iar analistii se asteapta la un soc de proportii pe bursele europene.

Intre timp, in Grecia, guvernul a decis sa inchida bancile, sa impuna controlul capitalului, iar bursa din Atena isi va tine inchise usile la inceputul acestei saptamani, arata reporterii ziarului The Guardian.

Tornada pe pietele financiare

Indicele Nikkei, de pe bursa din Tokyo a pierdut peste noapte 3 procente din valoarea sa, iar pierderi si mai mari unt prognozate pe bursele europene, indicele german DAX fiind asteptat sa scada cu 5%.

De asemenea, indicele FTSE 100 era asteptat sa piarda 200 de puncte, aproximativ 3%, in deschiderea bursei.

"Fluturele grecesc a reusit sa declanseze o adevarata tornada in pietele financiare", explica Michael Hewson, analist al CMC Markets din Londra.

Bursa din Atena nici macar nu va fi deschisa luni, ca urmare a dramaticelor evenimente care au dus la denuntarea unilaterala a negocierilor cu creditorii si solicitarea unui referendum prin care sa se decida soarta tarii.

Iesirea de la negocieri a elenilor a pus practic capat programului de asistenta financiara initiat de "troika" creditorilor externi in urma cu 5 ani.

Bancile elene au si ele obloanele trase, masura fiind decisa de premierul Alexis Tsipras.

Luni dimineata, in Monitorul Oficial al guvernului elen a fost publicat decretul prin care vacanta impusa bancilor se va prelungi timp de o saptamana, perioada in care retragerile zilnice din bancomate sunt limitate la 60 de euro.

Tranzactiile online intre bancile elene vor fi posibile, insa transferul de bani in strainatate este interzis.

Ministrul de Finante Yanis Varoufakis a declarat ca restrictiile in retragerea banilor de pe card nu se vor aplica cardurilor emise in alte tari, dar riscul ca turistii aflati in Grecia sa ramana fara lichiditati persista.

Tsipras da vina pe creditori

Premierul elen a acuzat ministrii de finante ai tarilor din zona euro de luarea unei decizii fara precedent prin anularea programului de asistenta financiara pentru tara sa.

Initiativa acestora a fortat Banca Centrala Europeana sa limiteze ajutorul financiar acordat bancilor elene, lucru care a determinat si impunerea masurii de control a capitalului.

Tsipras a adaugat ca a solicitat presedintelui Consilului European, Donald Tusk, o prelungire a programului de asistenta financiara pana dupa 5 iulie, data la care se va organiza referendumul prin care grecii vor decide daca accepta propunerile creditorilor sau declara incapacitatea financiara a tarii.

Votul in sine reprezinta un mod de lasa in mana alegatorilor decizia daca tara va ramane sau nu in zona euro. Este primul referendum organizat in ultimele 4 decenii in Grecia, dupa cel din 1974 cand a fost abolita monarhia.

Masura de impunere a controlului capitalului a declansat o adevarat isterie in randul elenilor si turistilor din Grecia, acestia stand ore in sir la cozile formate la bancomate pentru a-si scoate cat mai multe rezerve de bani.

Acelasi fenomen s-a intalnit in benzinariile de pe tot cuprinsul tarii, toata lumea cautand sa isi constituie un stoc cat mai mare de carburanti.

"Avem rezerve pentru doua trei luni in avans", a precizat cea mai mare rafinarie de pe teritoriul tarii pentru a calma spiritele.

La un pas de colapsul total

Vineri, Comisia Europeana se aratase deschisa inclusiv la varianta stergerii unei parti din datoria Greciei, cerand in schimb initierea unor reforme dureroase pentru o mare parte din populatie.

Masura obtinuse sustinerea Angelei Merkel si presedintele Francois Hollande, liderii politici de facto ai zonei euro.

Turnura luata de situatia din zona euro i-a aarmat inclusiv pe americani, secretarul Trezoreriei, Jack Lew, si presedintele Barrack Obama insistand pe langa creditorii europeni ca Greciei sa ii fie aruncat un colac de salvare.

Analistii urmaresc infrigurati reactia pietelor de capital la socul transmis de Grecia, in timp ce Banca Centrala Europeana a decis sa inghete programul de asistenta ELA pentru banca centrala a Greciei la valoarea de 89 de miliarde de euro.

Aceasta inseamna ca rezervele de bani din bancile elene se diminueaza pe zi ce trece.

In randul negociatorilor europeni socul psihic pare greu de depasit. Ministrul german de finante Wolgang Schaeuble s-a declarat "perplex" in fata deciziei elenilor de a iesi de la negocieri.

Presedintele comisiei de finante din zona euro, olandezul Jeroen Dijsselbloem, a declarat ca decizia lui Tsipras de a organiza un referendum va arunca tara intr-un haos din care cu greu va putea iesi.

"Suntem la doar cativa milimetri de colapsul total al sistemului financiar elen. Ceea ce se petrece acum in Grecia este o adevarata sinucidere", a avertizat si Herman Van Rompuy, fostul presedinte al Consiliului European.

Doua sondaje de opinie efectuate in weekend arata ca Tsipras va avea de infruntat o opozitie destul de mare la propunerea lui de a respinge cerintele creditorilor si de a iesi din zona euro.

Sondajul efectuat de ziarul Proto Thema arata ca 57% dintre respondenti ar accepta varianta ultimei oferte facute de creditorii internationali. In ziarul To Vima, 47% dintre respondenti s-au declarat in favoarea acestei optiuni.

#control capital Grecia, #socuri bursa Grecia, #banci inchise grecia, #referendum Grecia , #Criza financiara