Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANALIZA Evolutia economica a Romaniei indica o ascensiune remarcabila fata de anul 2000

ANALIZA Evolutia economica a Romaniei indica o ascensiune remarcabila fata de anul 2000


Evolutia economica a Romaniei privita retrospectiv, pe termen lung, arata o ascensiune remarcabila fata de anul 2000, insa aceasta nu poate fi o garantie ca va putea fi evitata o "capcana a veniturilor medii" pe locuitor, in urmatoarea perioada, arata o analiza a companiei de consultanta PwC.

"Daca privim evolutia economiei Romaniei pe termen mai lung, se observa o ascensiune remarcabila, fata de anul 2000. Acest lucru nu este insa o garantie ca tara noastra va putea evita capcana veniturilor medii pe cap de locuitor si va face in mod lin saltul catre economiile dezvoltate. Este nevoie de construirea unui proiect national care incurajeze reindustrializarea tarii, atragerea de investitii straine si consolidarea capitalului autohton pentru a putea castiga pariul modernizarii", arata Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC Romania.

In ciuda crizei financiare globale, cele mai multe piete emergente au continuat sa faca progrese fata de situatia din 2007 in incercarea de a evita "capcana veniturilor medii", conform noului indice ESCAPE al PwC, care arata ca Romania era pe pozitia 37, in 2000, iar pana in 2012 a crescut cu 13 locuri, pana la locul 24.

"Capcana veniturilor medii" apare atunci cand cresterea unei tari se plafoneaza si in cele din urma stagneaza dupa ce atinge nivelul veniturilor medii pe cap de locuitor.

Dintre tarile din Europa Centrala si de Est, Polonia, Romania si Rusia si-au imbunatatit semnificativ pozitia in indicele PwC Escape incepand cu anul 2000. De la inceputul crizei financiare din 2007, economiile dezvoltate, cu exceptia Australiei, au scazut pe total in indicele PwC ESCAPE. Multe state nord-europene au avut performante bune in mod constant, conform raportului, inclusiv Suedia (pozitia 1), Elvetia (pozitia 2), Olanda (pozitia 4), Finlanda (pozitia 5) si Danemarca (pozitia 6).

In afara Europei, Singapore ocupa un loc fruntas (pozitia 3), in timp ce Australia a urcat de pe locul 13 in 2000 pe pozitia 7 in 2012. Malaezia de asemenea a avut o evolutie buna, urcand de pe pozitia 17 in 2007, pe locul 14 in 2012. Statele Unite ale Americii si Marea Britanie au inregistrat regrese in topul pietelor dezvoltate intre 2007 si 2012 conform raportului. Scaderile cele mai mari au fost inregistrate incepand cu 2007 de catre economiile puternic afectate de criza din zona Euro - Italia, Spania, Portugalia si Grecia. In urma acestor modificari, Grecia a iesit din topul primelor 30 de tari. Nici una dintre tarile grupului MINT (Mexic, Indonezia, Nigeria si Turcia) nu a reusit sa se situeze in top 30, desi toate au inregistrat progrese incepand cu anul 2000, arata analiza PwC.

"Economii emergente anterior dinamice ca India, Brazilia si Turcia au avut parte de turbulente in ultimul timp, impunandu-se continuarea reformelor structurale. Cresterea economica este necesara, dar nu suficienta pentru dezvoltarea unei societati. Guvernele si investitorii trebuie sa ia in calcul o gama mai larga de indicatori ai dezvoltarii pe care indicele ESCAPE ii cuantifica", explica Vasile Iuga.

Noul Indicele ESCAPE al PwC este un instrument de masurare integrata a performantei si progresului unei tari in timp. Indicele analizeaza cinci dimensiuni relevante pentru a evita 'capcana veniturilor medii' pentru economiile in curs de dezvoltare sau, pentru economiile avansate, evitarea stagnarii dupa criza financiara.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 4369 ori