Romania si Bulgaria, cele mai expuse la o iesire a Greciei din zona euro

Sambata, 09 Iunie 2012, ora 17:29
1484 citiri
Romania si Bulgaria, cele mai expuse la o iesire a Greciei din zona euro

Romania si Bulgaria sunt - din cauza prezentei bancilor elene - cele mai expuse tari din zona la o eventuala iesire a Atenei din zona euro, potrivit unui comentariu al Wall Street Journal.

Bancile elene detin aproape 30% din institutiile bancare din Bulgaria, 20% din imprumuturile acordate si o treime din depozitele bancare din aceasta tara.

Banca Nationala a Greciei, EFG Eurobank, Piraeus, Emporiki si Alpha Bank sunt principalele banci elene de pe piata bulgara.

Expertii avertizeaza ca Bulgaria, desi are unul dintre cele mai mici deficite bugetare din Uniunea Europeana, risca sa aiba probleme in sectorul bancar din cauza "pacatelor fiscale" ale Greciei.

Banca Nationala si ministrul de finante au dat asigurari ca banii care pleaca din subsidiare catre bancile mama din Grecia reprezinta doar o parte a circulatiei de capital si nu are legatura cu criza.

In plus, pentru Bulgaria, Grecia este o piata importanta de desfacere.

Ungaria, al carui grad mare de indatorare nu o scuteste de emotii, a facut apel la Polonia, Cehia si Slovacia pentru a face front comun - in cadrul Grupului de la Visegrad - in fata bancilor care incearca sa retraga banii din filialele si subsidiarele din cele patru tari. Pana acum insa, raspunsul celor trei nu a fost prea entuziast.

In Polonia, care are o economie mai sanatoasa, Guvernatorul Bancii Centrale, Marek Belka, a declarat ca autoritatile supravegheaza cu atentie sectorul bancar si sunt pregatite sa intervina cu lichiditati - euro sau zloti - in caz de nevoie pentru a sprijini sectorul financiar.

#sistem bancar romania, #prabusire Grecia efecte Romania, #banci grecesti romania , #Criza economica