Americanii, speriati de criza din Europa. Ce sfaturi au acestia?

Miercuri, 30 Mai 2012, ora 12:07
1511 citiri
Americanii, speriati de criza din Europa. Ce sfaturi au acestia?

Administratia Obama se simte din ce in ce mai amenintata de impactul pe care o agravare a crizei economice din Europa ar putea sa o aiba asupra economiei americane. O serie de experti au fost trimisi in Europa pentru a convinge guvernele din Grecia, Spania, Franta si Germania sa ia masuri pentru calmarea situatiei.

Cea mai recenta incercare a Americii vine in contextul in care problemele politice din Grecia si amenintarile din sistemul financiar Spaniol cresc ingrijorarea investitorilor, scrie Wall Street Journal.

Oficialii americani preseaza Europa pe mai multe fronturi, inclusiv in vederea largirii scopului fondului de salvare de 700 miliarde de euro. De asemenea, spun ei, ar fi mai bine daca Fondul de salvare ar putea recapitaliza bancile Europene in mod direct. Conform regulilor actuale, natiunile cu probleme trebuie sa se imprumute de la Fond, ceea ce ar crea si mai multe presiuni pe piete. O schimbare a regulilor ar putea calma temerile privind prabusirea bancilor din Spania si alte natiuni.

Lael Brainard, sub-secretar pentru afaceri internationale la Trezoreria americana, se va intalni cu oficiali ai guvernelor din fiecare tara pentru a discuta planurile acestora pentru obtinerea unei stabilitati economice si cresteri economice in Europa. Marti, ea s-a intalnit cu ministrul de Finante grec, George Zannias, miercuri are intalniri la Frankfurt si Madrid, iar joi si vineri se va intalni cu membrii ai guvernelor din Paris si Berlin.

Vizitele, care sunt cele mai directe misiuni americane in Europa de la pelerinajul sefului Trezoreriei Timothy Geithner din decembrie, subliniaza riscurile pe care situatia instabila din Europa le aduce economiei americane si sanselor de realegere a presedintelui Obama.

SUA da sfaturi europenilor

Statele Unite ale Americii influenteaza foarte putin zona euro, iar aceasta este prima criza financiara mondiala in care cea mai mare economie din lume nu e cea care administreaza recuperarea. In schimb insa, oficialii americani incearca sa le dea sfaturi omologilor din Europa in vederea crearii rapide a unor mecanisme de aparare. Intre aceste mecanisme se incadreaza marirea capacitatii fondului de salvare, protejarea capitalului bancilor si permiterea Bancii Centrale Europene sa dea imprumuturi, pe masura ce se implementeaza salvari pe termen lung si se porneste cresterea economica in tarile cu probleme.

Teoria lor urmeaza sa fie testata in saptamanile urmatoare, pe masura ce alegerile din Grecia se apropie. Posibilitatea iesirii Greciei din zona euro, alaturi de sansele raspandirii crizei catre vecinii statului elen, dar si in restul lumii, forteaza SUA si alte natiuni sa se pregateasca de o noua criza globala.

"Problema serioasa e ca sistemul bancar din Europa poate exploda in contextul incertitudinilor din Grecia. Bancile grecesti, spaniole, italiene si portugheze pot pleca", spune economistul Edwin Truman de la Institutul International de Economie Peterson.

Chiar daca noul guvern al Greciei va dori ca statul elen sa ramana in zona euro, probabil ca nu vor putea respecta regulile impuse pentru acordarea banilor din pachetul de salvare al Uniunii Europene si FMI. Acest lucru inseamna ca grecii tebuie sa accelereze programul de austeritate, ceea ce va sufoca economia pe termen scurt, sau sa obtina concesii de la creditori. SUA, cel mai mare contributor la FMI, ar juca un rol important in stabilirea libertatilor care vor fi permise Greciei.

#sfaturi America Europa, #ingrijorari America criza europa, #criza financiara zona euro , #Criza economica