Romania a crescut in ochii CE si capata o noua estimare economica

Joi, 05 Februarie 2015, ora 14:14
2660 citiri
Romania a crescut in ochii CE si capata o noua estimare economica
Foto: Aei.org

Comisia Europeana (CE) si-a imbunatatit estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2015 pana la 2,7%, fata de avansul de 2,4% pe care il preconiza in luna noiembrie, conform previziunilor de iarna publicate joi de executivul comunitar.

"Cresterea economica in Romania este prognozata sa ramana peste potential la 2,7% in 2015 si 2,9% in 2016, sustinuta de cererea interna si revenirea graduala a economiei globale.

Consumul privat este asteptat sa ramana robust, pe masura ce cresterea salariilor, inflatia scazuta, scaderea dobanzilor si imbunatatirea conditiilor de pe piata muncii sunt factori care sustin puterea de cumparare a gospodariilor", se arata in raportul Comisiei Europene, citat de Agerpres.

Executivul comunitar adauga ca dupa doi ani de scadere, atat investitiile private cat si cele publice ar urma sa inceapa sa-si revina. De asemenea, exporturile vor continua sa creasca in 2015 si 2016, insa importurile vor avansa mai rapid astfel ca aportul exporturilor nete la cresterea economica va fi unul usor negativ in 2016.

"Riscurile la adresa perspectivei macroeconomice si inflatiei par a fi echilibrate. Printre riscurile in scadere se numara o accelerare peste asteptari a fenomenului de deleveraging si impactul unei noi deteriorari a tensiunilor geopolitice, de pe urma conflictului dintre Ucraina, asupra increderii si perspectivelor economice ale principalilor parteneri comerciali. Riscurile in sus sunt legate de efectele peste asteptari ale Planului de investitii al UE si implementarea unor noi reforme structurale", sustine raportul CE.

In ceea ce priveste inflatia, Comisia Europeana estimeaza ca aceasta va ramane la un nivel moderat, urmand ca in 2015 sa atinga o medie anuala de 1,2%, in principal datorita scaderii semnificative a preturilor la energie, inflatiei scazute din UE si a estimarilor inflationiste scazute. Insa, in 2016, inflatia ar urma sa accelereze pana la 2,5% pe masura ce continua relansarea cererii interne.

Executivul comunitar sustine ca procesul de consolidare fiscala va continua si in acest an, cand deficitul bugetar guvernamental ar urma sa scada pana la 1,5% din PIB de la 1,8% din PIB in 2014, in conditiile in care reducerea veniturilor din taxe ar urma sa fie contracarata prin reducerea cheltuielilor.

CE precizeaza ca pe partea de venituri a luat in calcul reducerea contributiilor sociale si reducerea taxei pe constructiile speciale. In plus, cheltuieile cu bunuri si servicii ar urma sa scada semnificativ, iar alte economii ar putea aparea de pe urma incetarii cheltuielilor speciale din 2014, precum organizarea alegerilor. Deficitul va ramane la 1,5% si in 2016 pe baza ipotezei ca veniturile se vor dezvolta in linie cu perspectivele mai bune de crestere.

In ceea ce priveste Uniunea Europeana, prognozele de iarna ale CE estimeaza ca, pentru prima data dupa 2007, toate statele membre UE ar urma sa inregistreze crestere economica in acest an, aceasta urmand sa se accelereze in 2016. Pentru 2015, cresterea economica a UE si a zonei euro este prognozata la 1,7%, respectiv 1,3%, urmand ca in 2016 sa avanseze pana la 2,1%, respectiv 1,9%.

#crestere economica romania, #CE crestere economica Romania, #crestere economica 2015 , #Crestere economica