Perspectiva de crestere economica a Marii Britanii s-a redus la jumatate din cauza Brexit

Luni, 26 Septembrie 2016, ora 14:23
3700 citiri
Perspectiva de crestere economica a Marii Britanii s-a redus la jumatate din cauza Brexit
Foto: Pixabay

Perspectiva cresterii economice in Marea Britanie s-a injumatatit in urma votului pro-Brexit din luna iunie, dupa cum arata cea mai recenta prognoza prezentata de economistii Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Daca la inceputul verii acestui an perspectiva economica prezentata de OCDE pentru Regatul Unit prevedea o crestere de 2% pentru 2017, in ultimele trei luni situatia pare sa se fi deteriorat rapid, economistii organizatiei din Paris prognozand o crestere cu doar 1% a economiei britanice in cursul anului viitor, anunta The Independent.

Efect intarziat

Votul pro-Brexit va lovi economia britanica abia anul viitor, pe fondul incertitudinii care planeaza asupra relatiilor economice pe care Londra va trebui sa le construiasca odata ce declanseaza procedura de iesire din Uniunea Europeana.

Pentru moment, interventia Bancii Angliei si stabilizarea pietei financiare din regat a dat un mic avant economiei Marii Britanii, prognoza de crestere pe anul in curs fiind revizuita de la 1,7 procente, la 1,8%.

In acelasi timp insa, perspectiva pentru 2017 reprezinta cea mai mare retrogradare din punct de vedere procentual suferita de una din economiile dezvoltate ale lumii.

"Incertitudinea privind politicile viitoare si reactia economiei la acestea ramane la un nivel ridicat, riscurile fiind de asemenea crescute", a apreciat Catherine Mann, economistul sef al OCDE.

In replica, ministrul britanic al Finantelor, Phillip Hammond, crede ca despartirea de Uniune va oferi si noi oportunitati pentru economia tarii sale.

"OCDE a atras atentia asupra incertitudinii si, desi recunosc ca ne putem confrunta cu o perioada mai dificila, sunt convins ca avem instrumentele necesare pentru a sustine economia pe masura ce ne adaptam la o noua relatie cu UE si ca vom trage avantaje de pe urma oportunitatilor pe care le prezinta aceasta", a precizat oficialul britanic.

Nervozitate si optimism

Datele statistice venite din regat sunt neclare insa, cu un consum evoluand stabil in ciuda prognozelor nefaste date inainte de Brexit, care prevedeau costuri de 2.200 lire sterline pentru fiecare familie britanica pana in 2020, si cu o diminuare a increderii mediului de afaceri, care prevede o stagnare a investitiilor si a dezvoltarii pietei muncii in urmatorul an.

Matthew Whittaker, economist-sef al Resolution Foundation, crede ca cifrele oferite de cele doua grupuri arata clar nervozitatea mediului de afaceri si optimismul de care dau dovada consumatorii britanici.

"Modul in care sentimentele resimtite de aceste doua grupuri converg in urmatoarele luni va juca un rol cheie in determinarea modului in care economia va evolua intre perioada cuprinsa intre decizia de a parasi Uniunea si clipa in care vom pasi pe usa de iesire din UE", explica acesta.

La nivel global, OCDE a revizuit in scadere perspectiva de crestere economica pe anul in curs si anul viitor, ratele de crestere economica de 3%, respectiv de 3,3% fiind diminuate cu 0,1 procente.

#economie marea britanie, #prognoza economica 2017, #brexit, #raport ocde, #crestere economica, #negocieri Marea Britanie UE , #Crestere economica