Isarescu: Volatilitatea rezonabila a cursului e benefica

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 15:47
1601 citiri
Isarescu: Volatilitatea rezonabila a cursului e benefica

Volatilitatea rezonabila a cursului este benefica, iar anul trecut a aratat ca o volatilitate excesiva nu face bine, in conditiile in care variatiile se transpun cu precadere in cresterea preturilor, si mai putin in scaderea lor, a declarat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"In aceasta tara, vizibilitatea cursului a ramas foarte mare si atunci cand exista variatii mici, absolut normale, lumea misca din cap in toate directiile. (...) Volatilitatea excesiva nu ne face bine. O volatilitate mai mica face bine economiei.

O volatilitate rezonabila a cursului de schimb este benefica. Nu ne intereseaza modificarea cursului cu 2-3 procente. Pana si etalonul aur avea doua puncte de fluctuatie, care inseamna noua bani din ziua de azi", a aratat Isarescu.

El a precizat ca si anul trecut a aratat ca o volatilitate excesiva nu ne face bine. "Stim ca variatiile cursului sunt total asimetrice in ceea ce priveste preturile. Daca se apreciaza cursul, preturile nu prea se misca, in schimb deprecierea este primul motiv de majorare a preturilor", a spus Isarescu. 

El a mai aratat ca presiunile in sensul depreciereii leului se diminueaza comparativ cu anul 2009.

Totodata, el a reluat comentariile privind comparatiile analistilor cu situatia Poloniei, care a lasat cursul sa se deprecieze si a fost singura tara din UE care a inregistrat crestere economica.

"Nu vedem o conexie intre volatilitatea zlotului si cresterea economica.

Polonia nu a trebuit sa faca o corectie de deficit de cont curent, ca la noi.(...) Nici inflatia nu a fost ca in Romania", a continuat guvernatorul BNR.

#isarescu, #volabilitate, #curs, #valutar , #Crestere economica