Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Florin Georgescu: Economia Romania va creste comparativ cu 2011

Florin Georgescu: Economia Romania va creste comparativ cu 2011


Economia va inregistra o crestere fata de trimestrul al doilea de anul trecut si comparativ cu primele sase luni din 2011, fiind posibila si o iesire din reccesiune tehnica, chestiune mai putin relevanta, apreciaza ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu.

"Faptul ca veniturile la bugetul consolidat s-au incadrat in proiectii si pe de alta parte discutiile cu expertii creditorilor care ne mentin previziunea de 1,5% crestere economica ne indreptatesc sa avem sperante ca si datele economice privind cresterea PIB pe trimestrul II vor fi pozitive (...) Chestiunea cu recesiunea tehnica zic ca e un lucru secundar. Cand judecam cresterea economica noi o judecam perioada aceasta fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. Cand zici crestere economica de 1,5% pe 2012 se intelege ca este o crestere economica in termeni reali fata de PIB realizat anul trecut", a spus Georgescu la Gandul Live.

Ministrul Finantelor a precizat ca a anuntat misiunea Fondului Monetar International ca deficitul bugetului general consolidat la sase luni s-a inscris in parametrii negociati, iar o alta tinta atinsa a fost incadrarea anvelopei salariale in nivelul stabilit pentru jumatatea anului.

"Noi avem speranta si aproape certitudinea ca fata de anul trecut va fi o crestere economica, fata de trimestrul II si fata de sase luni, si, sigur, probabil vom iesi si din aceasta recesiune tehnica, avand mai mult un impact teoretic. Dar, din punct de vedere economic, ceea ce ne intereseaza este perioada din acest an raportata la anul anterior", a mai precizat Georgescu.

Economia a scazut cu 0,1% in primul trimestru fata de octombrie - decembrie si a reintrat in recesiune, scaderea fiind limitata de evolutiile pozitive din agricultura (crestere de 4%) si informatii si comunicatii (2,2%). Produsul Intern Brut (PIB), ca serie ajustata sezonier, a fost in primul trimestru de 145,196 miliarde lei preturi curente, in scadere in termeni reali cu 0,1% fata de trimestrul IV 2011.

Economia a intrat in recesiune, intrucat ianuarie - martie a fost al doilea trimestru consecutiv de scadere comparativ cu lunile anterioare. Evolutia a fost anticipata de analisti, care estimau insa o contractie putin mai mare, de 0,2% - 0,3%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1119 ori