Dochia: Romania nu mai poate atinge prognozele economice

Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 11:57
1226 citiri
Dochia: Romania nu mai poate atinge prognozele economice

Analistul economic Aurelian Dochia a declarat ca, desi estima o scadere economica pentru trimestrul al treilea, este surprins de nivelul ridicat al rezultatelor anuntate de Institutul National de Statistica (INS).

Potrivit analistului, Romania nu mai poate recupera din pierderile inregistrate in acest trimestru astfel incat sa atinga, la finalul acestui an, prognozele de crestere economica ale institutiilor internatioanale.

"Rezultatele publicate de INS nu ne iau prin surprindere. Se observase o incetinire pe toate fronturile si era foarte probabila. Insa ma surprinde nivelul scaderii, 0,5 procente. Este foarte mult. Asta inseamna ca, pana la urma, chiar si cresterea de 1% pe intregul an nu se mai realizeaza. Este putin probabil ca trimestru patru sa cunoasca un reviriment foarte puternic pentru ca stim bine ca si in zona euro se discuta de recesiune", a declarat Aurelian Dochia pentru Business24.

Analistul a adaugat ca rezultatele economice ale Romaniei sunt influentate de situatia tarilor din zona euro, tinand cont ca ele sunt principalii parteneri comerciali ai tarii noastre.

Conform primelor estimari ale Institutului National de Statistica (INS), Produsul intern brut in trimestrul al treilea din acest an a fost mai mic cu 0,5%, comparativ cu trimestrul al doilea din 2012.

Pe al treilea trimestru din acest an, fata de perioada similara de anul trecut, PIB-ul a inregistrat o scadere cu 0,6% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier.

In primele noua luni ale anului, PIB-ul a crescut cu 0,2% pe serie bruta si cu 0,4% pe serie ajustata sezonier.

#economie romania, #declaratii Dochia economie Romania, #scadere economie Romania Dochia , #Crestere economica