Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR: Romania trebuie sa dezvolte un sistem capitalist performant

BNR: Romania trebuie sa dezvolte un sistem capitalist performant


Romania este intr-o faza in care trebuie sa se concentreze pe dezvoltarea unui sistem capitalist performant, a declarat, luni intr-o conferinta de presa, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Nu spun ca nu avem un astfel de sistem, dar nu este performant. Asta trebuie facut pentru a functiona piata, pentru ca la noi este problema. Nu functioneaza piata. Sunt doua realitati, cea naturala din care rezulta realitatea. Din realitate rezulta drepturile de proprietate dar si presiuni economice. Pe de alta parte este realitatea pe care noi o cream, statul cu puterea politica, si asa mai departe. Si din ea rezulta o presiune economica", a spus Croitoru.

Potrivit acestuia, singurul mecanism care face fata concomitent si la presiuni economice si la cele politice este piata, pentru ca ea ramane deschisa la schimbari.

"Schimbarile sunt determinate, generate, conduse de indivizi care au din nastere in celula lor urmatorul instinct: lupta pentru mai binele lor personal si la binele celor pe care-i iubesc. De aici rezulta schimbarile. De la Wall Street de la "ocuppy" in New York pana la Bucuresti vedem un singur lucru, o confuzie generalizata intre capitalism si coruptie. Asta este miza principala, ca s-a ajuns sa se confunde cele doua lucruri pentru ca s-au deteriorat regulile", a mai afirmat oficialul BNR.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 910 ori