Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Creditul neguvernamental a scazut in martie cu 1,6%

Creditul neguvernamental a scazut in martie cu 1,6%

Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a scazut in martie cu 1,6% fata de luna similara de anul trecut, la 199,4 miliarde de lei, in contextul diminuarii componentei in lei cu 4,9% si majorarii celei in valuta, exprimata in moneda nationala, cu 0,7%, potrivit BNR, citat de Mediafax.

In termeni reali, soldul creditului neguvernamental a inregistrat in martie o rata anuala de scadere de 5,6%, pe seama diminuarii cu 8,8% a componentei in lei.

In ceea ce priveste creditele in euro, soldul s-a majorat cu 4,2% daca valoarea este exprimata in moneda unica europeana.


Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a crescut in martie cu 0,1% comparativ cu luna precedenta, dar in termeni reali a inregistrat o scadere de 0,1%.


Creditele in lei s-au diminuat in martie cu 0,7% (0,9% in termeni reali) comparativ cu luna februarie, la 78,94 miliarde de lei, in timp ce imprumuturile in valuta, exprimate in moneda nationala, au avansat 0,7% (1% exprimat in euro), la 120,46 miliarde de lei.


Soldul imprumuturilor in lei contractate de gospodarii se situa la finele lunii martie la 37,9 miliarde de lei, in urcare cu 0,1% comparativ cu februarie.


Comparativ cu finele lunii martie 2009, creditele in lei acordate gospodariilor s-au redus cu 5,5%.


In ceea ce priveste creditele in lei contractate de persoanele juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare), soldul a scazut in martie cu 1,4% fata de februarie si cu 4,4% comparativ cu luna similara a anului trecut, la 41,03 miliarde de lei.


Soldul creditului neguvernamental in euro acordat gospodariilor a avansat in martie cu 0,8% fata de luna precedenta, la 60,5 miliarde de lei.


Comparativ cu sfarsitul lunii martie 2009, imprumuturile in euro ale gospodariilor au coborat cu 1%.


Imprumuturile in euro acordate firmelor insumau in martie 59,97 miliarde de lei, cu 0,6% peste nivelul de la finele lunii februarie si cu 2,6% mai mult decat in perioada similara a anului trecut.


Creditul guvernamental totaliza la finele lunii martie 50,7 miliarde de lei, in scadere cu 0,4% fata de februarie, dar in crestere cu 73% (66% in termeni reali) comparativ cu perioada similara a anului trecut. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1417 ori
Citeste mai multe desprecredit neguvernamental scadere