Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania va trimite Acordul de Parteneriat la sfarsitul lunii ianuarie 2014

Romania va trimite Acordul de Parteneriat la sfarsitul lunii ianuarie 2014


Ministerul Fondurilor Europene va transmite, la Bruxelles, Acordul de Parteneriat 2014-2020, la sfarsitul lunii ianuarie 2014, potrivit calendarului aprobat in sedinta de Guvern de miercuri, potrivit unui comunicat MFE.

"Ministerul Fondurilor Europene va transmite serviciilor Comisiei Europene documentul de programare pentru perioada 2014-2020, Acordul de Parteneriat 2014-2020, la sfarsitul lunii ianuarie 2014, potrivit calendarului aprobat in sedinta de Guvern de miercuri. Inainte de a transmite documentul, Ministerul Fondurilor Europene va supune consultarii publice Acordul de Parteneriat 2014-2020", precizeaza sursa citata.

MFE informeaza ca regulamentele europene care reglementeaza viitoarea perioada de programare au fost adoptate recent si vor deveni oficiale dupa publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar de la acea data statele membre au la dispozitie un termen de patru luni pentru a transmite oficial Acordul de Parteneriat.

Romania a transmis CE prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020

Autoritatile romane au transmis Comisiei Europene, la 11 octombrie, prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020. Potrivit MFE, pe marginea acestei prime versiuni a documentului de programare, serviciile Comisiei au transmis, recent, informal, o serie de comentarii, urmand ca autoritatile romane si cele europene sa discute pe marginea acestor observatii.

Pentru elaborarea Acordului de Parteneriat 2014-2020, care va fi transmis serviciilor Comisiei la sfarsitul lunii ianuarie 2014, ministerele de linie urmeaza sa transmita Ministerului Fondurilor Europene o serie de informatii in cursul acestei luni.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, la 28 noiembrie, ca Acordul de Parteneriat cu UE ar putea fi aprobat de Comisia Europeana in februarie sau martie, dar Romania doreste sa dea drumul la proiecte inainte, asumandu-si riscul sa nu primeasca, ulterior, decontari.

Eugen Teodorovici a reclamat faptul ca exista intarzieri foarte mari in ceea ce priveste semnarea acordurilor de parteneriat ale tuturor statelor membre si stabilirea programelor operationale pentru viitorul exercitiu financiar 2014-2020, deoarece autoritatile de la Bruxelles au aprobat Regulamentul "foarte tarziu", prevederile finale venind abia saptamana trecuta.

"In mod normal, daca intregul mecanism functiona normal (...) structurile europene ar fi trebuit sa aiba totul aprobat: cadrul legal, abordari de parteneriate, programe operationale, un sistem mult mai simplu, astfel incat de la 1 ianuarie toate statele sa inceapa sa implementeze efectiv aceste proiecte pe noul cadru financiar", a declarat Teodorovici, la o dezbatere cu societatea civila, organizata de Institutul pentru Politici Publice.

Ministrul Fondurile Europene a precizat ca observatiile CE la draftul Acordului de Parteneriat sunt asteptate pana la mijlocul lunii decembrie, "dar tine de Comisie cand anume le va trimite".

Totodata, oficialul roman a spus ca Romania spera ca Acordul de Parteneriat sa fie aprobat in februarie-martie 2014, dupa care va urma si aprobarea programelor operationale.

Pentru a nu avea intarzieri, Teodorovici doreste ca primele proiecte pe noul exercitiu financiar sa fie lansate inca de la inceputul anului.

"Nu scrie nicaieri ca depindem - ca sa lansam noi proiecte - neaparat de aprobarea celor doua documente. Noi avem ca baza acum Regulamentul. Stim foarte clar ce anume se finanteaza si care sunt regulile de finantare (...) Dupa ce programele operationale sunt aprobate, sa cerem decontare la CE. Dar, in prealabil, sa suportam noi, ca prim pas", a explicat el.

Ministrul a recunoscut ca exista riscul ca unele proiecte "sa nu corespunda documentului care va fi, intr-un final, aprobat de partea comunitara".

"Cheltuielile in momentul acela vor reveni statului, intra pe deficit. Dar mergem, eventual, unde suntem siguri, ca sunt multe domenii pe care stim sigur ca le vom finanta", a mai spus Eugen Teodorovici.

Oficialul roman a precizat ca initiativa este "perfect legala", si nu vede de ce s-ar astepta pana cand se aproba toate programele operationale, intrucat s-ar pierde un an de zile.

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a transmis, la 11 septembrie, serviciilor Comisiei Europene prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020.

Potrivit documentului, implementarea Fondurilor Europene Structurale si de Investitii 2014-2020 se va realiza intr-un sistem mult mai bine coordonat, fiind stabilite atributii de autoritate de management numai la nivelul a trei ministere: - Ministerul Fondurilor Europene pentru managementul a patru programe operationale: Infrastructura mare (transport, mediu si energie); Competitivitate (cercetare - dezvoltare, Agenda Digitala); Capital Uman si Asistenta Tehnica; - Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pentru managementul programelor de dezvoltare regionala, a programelor dedicate cooperarii teritoriale europene si a programului Capacitate Administrativa; - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru managementul programelor dedicate agriculturii, dezvoltarii rurale si pescuitului si acvaculturii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1347 ori
Citeste mai multe despreacord parteneriat acord CE