Comertul se relanseaza in Romania: Cea mai mare crestere din UE in luna martie

Marti, 06 Mai 2014, ora 16:06
1276 citiri
Comertul se relanseaza in Romania: Cea mai mare crestere din UE in luna martie

Volumul comertului cu amanuntul in Romania a crescut cu 13,4%, in martie, comparativ cu perioada similara din 2013, aceasta fiind cea mai mare crestere inregistrata de o tara membra a Uniunii Europene, arata datele prezentate, marti, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

In zona euro, comertul cu amanuntul a crescut cu 0,9%, iar in Uniunea Europeana s-a inregistrat un avans de 1,6%.

Comertul cu amanuntul in UE a fost influentat de faptul ca vanzarile de produse non-alimentare au crescut cu 3,3%, iar vanzarile de alimente, bauturi si tigari au scazut cu 0,1%.

Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Romania (13,4%), Luxemburg (12,1%) si Ungaria (8,4%), iar singurele scaderi au fost in Malta (2%), Finlanda (1,3%), Slovenia (1,1%) si Spania (0,6%).

In martie 2014, comparativ cu februarie, comertul cu amanuntul a inregistrat o crestere de 0,3% in zona euro si in Uniunea Europeana. Si in acest caz, Romania se situeaza pe primele locuri in UE cu o crestere de 2,2%, fiind devansata doar de Estonia si Letonia (ambele cu 2,8%) si Franta (2,3%). Cele mai mari scaderi au fost inregistrate in Portugalia (1,7%), Austria (0,9%), Germania, Irlanda si Slovenia (0,7%).

Potrivit Eurostat, in UE, vanzarile de produse non-alimentare au inregistrat un declin de 0,1%, in timp ce vanzarile de alimente, bauturi si tigari au crescut cu 0,7%.

#produse nealimentare, #comert cu amanuntul, #vanzari carburanti, #tutun Romania , #Comert