Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Voinea: Reducerea CAS cu 3 puncte ar avea un impact asupra bugetului de circa 3 miliarde lei

Voinea: Reducerea CAS cu 3 puncte ar avea un impact asupra bugetului de circa 3 miliarde lei


Reducerea CAS cu trei puncte procentuale ar avea un impact negativ asupra bugetului general consolidat de circa 3 miliarde de lei si depinde de acoperirea acestei finantari din alte surse, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

"Raspunsul daca se poate sau nu se poate depinde de sursa de finantare a acestor 3 miliarde. Daca avem o crestere de venituri din alta parte care sa compenseze scaderea de 3 miliarde se poate. E de asemenea o decizie de oportunitate si economica, dar si politica, intre diferite optiuni de politici publice: cresterea investitiilor, scaderea TVA la alte produse, scaderea cotei generale de TVA, scaderea CAS, fie masuri pe parte de crestere a cheltuielilor, care sa stimuleze economia in 2014", a afirmat Voinea, la o intalnire cu senatorii PSD, intrebat in ce masura este fezabila reducerea contributiei de asigurari sociale cu 3 puncte in 2014 si daca acesta scadere se va face exclusiv de la angajator.

Potrivit acestuia, calculele privind impactul trebuie sa fie facute foarte conservator, fara sa se plece de la premisa cresterii colectarii ca urmare a scaderii taxelor si ca daca va avea loc o astfel de evolutie impactul asupra bugetului va fi pozitiv.

"In sensul celalalt, daca nu are loc cresterea colectarii, deja a fost bugetat faptul ca nu are loc cresterea colectarii, deci nu este un impact negativ suplimentar. Exact cum s-a facut cu TVA la paine, unde toata pierderea potentiala ar fi de 100 de milioane de lei pe 3 luni si a fost bugetata integral desi o parte din economia subterana va iesi la lumina si pierderea nu va fi chiar de 100 de milioane de lei", a mai spus Voinea.

La sfarsitul lunii august vicepremierul Daniel Chitoiu a anuntat ca a primit mandatul BPN al PNL pentru trei masuri de politica fiscal-bugetara care sa fie sustinute la elaborarea bugetului pe 2014, una dintre acestea fiind reducerea cotelor de contributie sociala cu 3%.

Potrivit lui Chitoiu, constructia bugetara pe anul 2014 nu permite o reducere mai mare.

In prezent, contributiile pentru pensie (CAS) sunt de 20,8% din salariul brut la angajator si de 10,5% la angajat.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1463 ori