Jianu (CNIPMMR): Bugetul de stat pe acest an este fragil, dezechilibrat si construit pe credite de angajament, care sunt niste himere

Luni, 11 Februarie 2019, ora 13:48
1427 citiri
Jianu (CNIPMMR): Bugetul de stat pe acest an este fragil, dezechilibrat si construit pe credite de angajament, care sunt niste himere
Foto: CC0 Creative Commons

Bugetul de stat pentru anul acesta este fragil si dezechilibrat, in conditiile in care se bazeaza pe credite de angajament, care sunt niste himere si inseamna mutarea platilor de la un an la altul, a declarat, luni, Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), intr-o conferinta de presa.

"Bugetul este fragil si dezechilibrat. Este construit pe credite de angajament, ca si anul trecut. Adica nu pleaca de la premise realiste, asa cum isi fac bugetele antreprenorii. Bugetul de stat este construit pe niste himere, adica pe aceste credite de angajament, care inseamna ca mutam platile de la un an la altul, la fel cum in 2018 le-am mutat in 2019. Si nu ne uitam cine trebuie sa plateasca la final nota de plata", a spus Jianu.

Potrivit acestuia este "foarte grav" ca bugetul are o intarziere atat de mare, intrucat si investitiile sunt decalate.

"Atat Uniunea Europeana, cat si multe tari din UE isi construiesc bugetul pe excedent, in timp ce Romania merge direct pe deficit. Ne-am uitat pe bugetele altor tari, multe isi construiesc bugetul pe excedent si au avut excedent si anul anterior. Spre exemplu, Suedia, Germania, Cehia, Danemarca, Croatia, Grecia. Chiar Bulgaria, care are un nivel de taxare mai scazut, dar care nu a modificat codul fiscal de 12 ani, are excedent bugetar", a mai afirmat Jianu.

El a aratat ca, in bugetul UE, sunt prevazute doua mari obiective, respectiv cresterea economica si crearea de locuri de munca, unde este directionat 13% din buget.

"Totodata, investitiile publice sunt cifrate la 46 de miliarde de lei, dar in cadrul acestui material se vorbeste de 136 de proiecte de investitii, dar nu stim ce proiecte incep si finalizeaza, nu scrie nicaieri. Sunt cateva ministere, spre exemplu Ministerul Educatiei, care nu are niciun proiect de investitii", a aratat Jianu.

Reprezentantul IMM-urilor a mai spus ca in bugetul de stat apar si elemente contradictorii. Spre exemplu, atunci cand se vorbeste despre fondul de dezvoltare, in unele locuri este vorba despre granturi pentru unitatile administrativ-teritoriale, iar in alte locuri despre imprumuturi, ceea ce "dovedeste neseriozitate".

#bugetul de stat, #buget 2019 , #Buget

Curs valutar

1 EUR = 4.9708 RON

0.0024

1 USD = 4.7332 RON

-0.0006
  1. Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
  2. La români se scumpește, la americani se ieftinește. La ce preț derizoriu a ajuns benzina în SUA
  3. „Stare de urgență în economie”, declarată în Transnistria. Reacția liderilor transnistreni după anunțul întreruperii furnizării gazului rusesc
  4. Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
  5. O faimoasă stațiune din România va fi revitalizată cu fonduri europene. Cât costă proiectul și ce include
  6. Elitele Rusiei îi trag semnalul de alarmă lui Putin: Șocul se întinde în țară, președintele nu mai poate nimic
  7. Minciuna grosolană devenită virală, despre băncile americane care au pariat pe prăbușirea economică a României. E promovată de un "instructor de bărbăție"
  8. Argentina nu mai are deficit bugetar pentru prima dată după 123 de ani. Terapia de șoc a președintelui Javier Milei inspiră un lider USR. "Sper să avem și noi așa guvern"
  9. România, țara marilor firme. Cum domină giganții privați piața autohtonă
  10. Decizie vitală pentru țara noastră, la Bruxelles. "România a fost în centrul discuțiilor. S-au luat decizii importante pentru viitorul economic al Uniunii Europene"