Garda Financiara va putea confisca bunuri, legitima persoane si participa la perchezitii

Miercuri, 06 Mai 2009, ora 12:53
1399 citiri
Garda Financiara va putea confisca bunuri, legitima persoane si participa la perchezitii

Inspectorii Garzii Financiare vor avea dreptul, in cadrul verificarilor derulate, sa confiste bunuri, sa legitimeze persoanele aflate la locul controlului si sa participe activ la perchezitii, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta.

Astfel, Garda Financiara va putea solicita sa participe, impreuna cu organele abilitate de lege, la efectuarea perchezitiilor in localuri publice sau particulare cum ar fi case, curti, dependinte si gradini, daca exista indicii ca in aceste locuri sunt ascunse documente, marfuri sau se desfasoara activitati care au ca efect evaziunea fiscala, relateaza Mediafax.

Angajatii Garzii Financiare vor putea sa confiste bunurile a caror provenienta, fabricatie, depozitare, transport sau desfacere este ilicita, precum si a veniturilor realizate din activitati comerciale nelegale si sa ridice documentele financiar-contabile si de alta natura care pot servi la dovedirea contraventiilor sau infractiunilor.

"Activitatile desfasurate de comisarii Garzii Financiare sunt, in multe cazuri, ingreunate de refuzul unor comercianti sau a altor persoane implicate in savarsirea unor fapte de evaziune fiscala de a se legitima, precum si de lipsa unor dispozitii legale care sa permita indisponibilizarea bunurilor ce pot constitui corp delict, pana la finalizarea verificarilor", se arata in nota de fundamentare a actului normativ.

Potrivit proiectului, inspectorii GF vor putea sa legitimeze si sa stabileasca identitatea administratorilor unitatilor controlate, precum si a oricaror persoane implicate, in savarsirea contraventiei sau faptelor de natura infractionala si sa solicite acestora explicatii scrise, dupa caz, cu privire la faptele constatate.

"In acest mod va creste operativitatea si eficienta actiunilor desfasurate de Garda Financiara, si, implicit, a volumului veniturilor atrase la buget", se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta.

Economia "neobservata" si-a majorat ponderea, in perioada 2004-2008, de la 14,5% din PIB la peste 21%, iar impozitarea acestui segment ar fi adus anul trecut venituri bugetare de 58,116 miliarde lei, reprezentand 11,3% din PIB, potrivit unui raport al Ministerului Finantelor Publice.

Garda Financiara functioneaza in subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, respectiv a Ministerului Finantelor Publice. 

#buget, # proiect, # PIB, # MFP , #Buget