Consumul de bere tine bugetul vesel. Ce pierderi a inregistrat statul dupa o scadere a pietei de 9%

Marti, 07 Octombrie 2014, ora 14:50
1463 citiri
Consumul de bere tine bugetul vesel. Ce pierderi a inregistrat statul dupa o scadere a pietei de 9%
www.descopera.ro

Scaderea pietei berii cu 9% in primele sase luni ale anului in curs a determinat pierderi de 60 de milioane de lei pentru bugetul Romaniei, a anuntat marti, intr-un comunicat, asociatia Berarii Romaniei, care solicita, pentru redresarea pietei, revenirea la un nivel minim de acciza.

Volumul pietei berii a atins doar 7,3 milioane de hectolitri in primele sase luni ale anului in curs, in scadere cu aproximativ 9% fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Ca urmare a contractiei consumului, berarii estimeaza ca bugetul Romaniei a pierdut 60 milioane de lei doar in primul semestru 2014, valoare aferenta accizei si TVA-ului corespunzatoare volumului cu care piata a scazut, transmite Mediafax.

"Pana acum doi ani, evolutia pietei berii a fost corelata cu puterea de cumparare a romanilor, piata reusind la nivelul anului 2012 sa isi restabileasca echilibrul. Din 2013 insa, cand statul a intervenit artificial la nivelul pietei berii prin cresterea accizei in lei cu 16%, continuand in 2014 prin schimbarea cursului de schimb pentru calculul aceleiasi taxe, acest echilibru s-a rupt, piata berii reactionand de atunci printr-o scadere accentuata si continua. In astfel de conditii, orice alt factor conjuctural - cum a fost vremea capricioasa din vara aceasta, isi produce efectele mult mai pronuntat ", a declarat Onno Rombouts, presedintele Asociatiei Berarii Romaniei.

Sectorul berii contribuie cu peste 60% din totalul accizei colectate la bugetul de stat de pe piata bauturilor alcoolice, aproape jumatate din pretul unei beri fiind reprezentat de taxe.

Cu investitii care au atins 1,25 miliarde de euro, sectorul berii asigura direct si indirect un numar de 76.700 de locuri de munca pentru romani. In 2014, veniturile la bugetul statului din TVA si acciza platite de sectorul berii s-au ridicat la peste 900 milioane lei.

"Pentru a mentine un nivel ridicat al veniturilor bugetare provenite din taxele platite de sectorul berii, Berarii Romaniei solicita revenirea la un nivel minim de acciza, calculat la un curs de schimb actual", a completat Constantin Bratu, director general al asociatiei.

#scadere piata bere, #scadere piata bere pierderi buget , #Buget