Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CF: Reducerea arieratelor conform rectificarii bugetare nu rezolva cauzele acumularii lor

CF: Reducerea arieratelor conform rectificarii bugetare nu rezolva cauzele acumularii lor

Consiliul Fiscal (CF) sustine ca mecanismul de stingere "in lant" a arieratelor bugetare-circa 250 mil. lei care vor fi transferati din bugetul de stat catre bugetele locale si mai departe catre anumite companii de stat-nu se adreseaza cauzelor structurale care au determinat acumularea de arierate, informeaza NewsIn.

"Mecanismul de stingere "in lant" a arieratelor bugetare - aproximativ 250 milioane lei care vor fi transferati din bugetul de stat catre bugetele locale si mai departe catre anumite companii de stat si/sau anumite unitati publice pentru ca acestea sa isi achite obligatiile bugetare restante - nu se adreseaza de fapt cauzelor structurale care au determinat acumularea de arierate", se arata intr-un comunicat al Consiliului Fiscal.

Consiliul Fiscal intelege constrangerile pe termen scurt care au determinat adoptarea acestui mecanism pentru eliminarea blocajelor financiare, insa astfel de masuri trebuie insotite de intarirea disciplinei financiare in vederea prevenirii acumularii in viitor de alte plati restante: mecanisme similare au mai fost aplicate si in anii precedenti, fara ca acest lucru sa conduca la eliminarea cauzelor structurale ce genereaza aparitia de arierate.


De asemenea, Consiliul Fiscal recomanda detalierea alocarilor suplimentare destinate Fondului de rezerva bugetara in documentele care insotesc proiectul de rectificare, precizand suma care urmeaza a fi utilizata pentru plata arieratelor (eventual o defalcare pe ordonatori).


"In plus, ar fi binevenita stabilirea de criterii clare pe baza carora va fi repartizat acest fond in vederea evitarii alocarilor discretionare, precum si publicarea periodica a soldului Fondului de rezerva bugetara si a destinatiilor pentru care este distribuit", se mai precizeaza in document.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 988 ori
Citeste mai multe desprearierate reducere cf rectificare bugetara