Bugetul pe 2012, in viziunea oamenilor de afaceri: Privatizarea universitatilor si taxe ca in UE

Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 12:06
4304 citiri
Bugetul pe 2012, in viziunea oamenilor de afaceri: Privatizarea universitatilor si taxe ca in UE

Dupa lungi siruri de discutii, Guvernul Boc a prezentat in fata natiunii bugetul pe 2012, actul de care va depinde in perioada urmatoare dezvoltarea economica a Romaniei. In viziunea oamenilor de afaceri, bugetul pe 2012 ar fi aratat cu totul altfel. Privatizarea universitatilor si a spitalelor impreuna cu reducerea fiscalitatii sunt doar cateva dintre masurile propuse de oamenii de afaceri contactati de Business24.

Vladimir Cohn

- Cele mai importante trei masuri care ar trebui luate in 2012 ar fi rentabilizarea, privatizarea sau lichidarea intreprinderilor de stat neperformante. Daca se face asta, nu mai pierzi aproximativ 6 miliarde euro/an. De exemplu, privatizarea Romsilva ar fi o masura foarte buna, fiindca aceasta companie este o gaura foarte mare in bugetul statului, o proprietate foarte importanta a statului care nu produce venituri pe masura valorii care ar putea s-o aduca.

- Apoi, avand in vedere faptul ca infrastructura este cheia investitiilor viitoare, trebuie realizata o lista de prioritati in acest sens. Prioritatea nr. 1: hai sa terminam tronsonul Bucuresti-Constanta. Prioritatea nr. 2: finalizarea tronsonul Bucuresti-Brasov.

- In ceea ce priveste salariile bugetarilor si a pensionarilor, acestea nu au cum sa fie marite in 2012, fiindca nu exista resurse la buget. Doar sa se faca cu un scop electoral. Daca totusi se reduc pierderile venite de la intreprinderile statului, vor fi bani pentru a se imparti la alte categorii de bugetari.

- Aceasta prognoza a inflatiei de 2% si deficitul de pana in 3% sunt strans legate de Dumnezeu. In nici un caz deficitul nu va fi pana in 3%. Pentru a reduce acest deficit trebuie taiate pierderile provocate de asa-numitele "asset-uri" statale. Sa iei mai multe taxe nu ai de unde, poate doar o reducere a TVA-ului.

Ovidiu Tender

- Reducerea cheltuielilor bugetare este o actiune benefica, chiar si la nivelul firmelor, nu numai a statului. Activitatea poate sa se desfasoare si cu costuri mai mici. Cel mai important lucru este sa se creeze premizele maririi surselor de venit la buget. Orice investitor cauta un mediu de afaceri cat mai atractiv din punct de vedere fiscal. Indiferent daca ii pui impozit de 1%, omul de afaceri va spune intotdeauna ca e mult. E in firea lucrurilor. In momentul de fata, acest impozit pe venitul global de 16% este unul pertinent. Cuantumul taxelor este mare. Din aceasta cauza, chiar daca par mici in procent, impozitele insumate inseamna bani multi.

- Statul trebuie sa se gandeasca si sa ia masuri prin care sa determine investitorii sa-si creasca afacerile, pe langa reducerea fiscalitatii sau transparenta activitatii economice. De aceea, trebuie create facilitati fiscale si trebuie oferit sprijin in directiile in care s-ar dezvolta economia. Cele mai actuale directii de dezvoltare a economiei se indrepta in doua directii de importanta mondiala: resursele naturale si agricultura.

- In ceea ce priveste cresterea salariilor bugetarilor si a pensiilor, fara discutie ca bunastarea bugetarilor si a pensionarilor aduce dupa sine efecte benefice dezvoltarii economiei. Bani mai multi pentru ei inseamna bani mai multi pentru consum.

- Reducerea deficitului bugetar consta in cresterea incasarilor si reducerea cheltuielilor. Cresterea incasarilor trebuie facuta prin sprijinirea activitatii. De exemplu, la sfarsitul anului 2004, aveam 22.000 de angajati, contribuabili la bugetul statului. Intre timp am ajuns la 8.000. Statul ar fi trebui sa ma intrebe ce se intampla, de ce tot scad numarul angajatilor. Statul trebuie sa vada unde greseste.

Stefan Vuza

- Trebuie eliminat tot ce este inutil. Statul e un aparat care nu functioneaza. Uitati-va la medicina. Toti studentii de la medicina fac facultatea pe banii statului si apoi pleaca in strainatate. Sa faca facultatea pe banii lor, cum este in Occident. Vrei medicina, fa-ti bursa si invata.

- Numai la Ministerul Sanatatii daca s-ar reduce cheltuielile, ar fi suficient de multi bani pentru pensionari. Prin urmare, una dintre masuri ar fi privatizarea universitatilor, in special a celor de medicina, unde sunt foarte multi studenti anual. Invatamantul nu trebuie sa mai fie subventionat de catre stat, decat intr-o masura foarte mica, probabil undeva la 10%. Trebuie sa aplicam modelul german care spune sa-ti faci facultatea pe banii tai.

- Uitati-va la bugetul SRI, care este egal cu cel al Ministerului Culturii si care cheltuie 80 de milioane de euro. Avem 80.000 de oameni in SRI. Numarul bugetarilor ar trebui sa scada, dar nu dupa o joaca ca "hai sa mai dam 5% afara". Ce sa caute 74.000 de oameni in jandarmerie? Daca am mai da afara din jandarmi si am micsora bugetul SRI-ului, pensiile s-ar dubla a doua zi.

- In ceea ce priveste pensionarii, trebuie aplicat modelul japonez. In Japonia, pensionarii au fost scosi la fel de fel de lucrari - ei dirijeaza copiii, au grija de muzee. La noi, intri intr-un muzeu si gasesti 50 de oameni dintre care 10 sunt activi, iar 40 sunt pile si nici nu stiu sa vorbeasca. Cat esti pensioner trebuie sa lucrezi zilnic: 6 ore, 4 ore, 2 ore, apoi ai o saptamana liber. Pensia nu inseamna sa stai degeaba.

- As face un sistem de taxe 95% identic cu cel al UE si 5% diferit. As micsora anumite taxe acolo unde am interes national. Trebuie sa vedem care sunt atu-urile noastre, iar in acele zone vom scadea. Trebuie sa vedem care sunt jucatorii importanti de pe piata si sa-i promovam, sa-i ajutam, sa le scadem taxele. In industria sarii, desi avem sare de mii de ani, suntem cei mai slabi.

- In ceea ce priveste deficitul bugetar, operatiunea e banala. Te uiti la cheltuieli. Cand vezi ca acestea sunt de 70% din buget, atunci trebuie sa vezi de unde poti reduce. In plus, in timp de criza, nu trebuie redus deficitul. Cine pune problema asa, inseamna ca nu stie economie. Poti sa ai 10% deficit, dar sa fie cheltuieli reale.

- De exemplu, Irlanda are datorii de peste 100 de miliarde, dar si-a umplut tara de autostrazi si e construita bine. Noi avem datorii de peste 40 de miliarde, dar nu am facut nimic cu banii. I-am dat pe salarii, care s-au dus.

Ionut Negoita

- Reducerea cheltuielilor guvernamentale e o necesitate fiindca statul e un aparat greu, ineficient si costisitor. El poate deveni mai suplu, insa trebuie investit in tehnologie si instruirea angajatilor. In multe zone inca se lucreaza primitiv.

- Trebuie dati oameni afara, insa cei care raman trebuie sa ramana pe criterii de profesionalism, trebuie achizitionate programe cu care sa poti gestiona si administra domeniile. De asemenea, oamenii trebuie instruiti pentru a putea utiliza aceste programe. In acest caz, personalul se poate reduce chiar la jumatate, in conditiile in care eficienta creste foarte mult.

- Trebuie facuta o analiza sa vedem ce atu-uri are Romania: agricultura, turismul etc. In ceea ce priveste agricultura, trebuie realizate asociatii de fermieri, proiecte comune de irigare, trebuie acordate subventii. Ar ramane sute de milioane in tara si am avea un potential de export extraordinar.

- In ceea ce priveste turismul, trebuie atrasi investitori straini. Cu o fiscalitate ca cea pe care o avem, e foarte greu de atras. Impozitarea salariilor este extrem de impovaratoare. Cumulate, toate impozitele duc la sume astronomice si la descurajarea investitorilor. TVA-ul l-as face diferentiat pentru alimente.

- In ceea ce priveste reducerea deficitului, trebuie sa producem mai mult, sa crestem exporturile. Deficitul bugetar vine si in urma unui deficit de balanta comerciala. De asemenea, ar trebui crescuta colectarea de taxe si impozite.

#buget 2012, #mediu privat romania, #masuri crestere economica 2012, #ovidiu tender, #vladimir cohn, #reducere deficit bugetar romania , #Buget